Business Internaţional

Imobilele din Marea Britanie isi continua devalorizarea

26.04.2005, 18:43 12

In aprilie, pretul imobilelor din Marea Britanie a scazut pentru a zecea luna consecutiv, intarind astfel, inainte de alegerile de la inceputul lunii mai, semnalele de slaciune de pe piata imobiliara britanica.

Raportul editat de Hometrack, un grup de cercetari imobiliare, si preluat de Bloomberg informeaza ca pretul mediu al unui apartament a scazut cu 0,1%, la fel ca in martie, ajungand la 162.100 de lire sterline (237.091 euro).

Preturile sunt, in medie, cu 1,5% mai mici decat in urma cu un an. "Piata imobiliara ramane in stagnare. Continua sa existe un excedent de oferta", a spus John Wriglesworth, economist la Hometrack.

Preturile proprietatilor imobiliare au inceput sa scada in a doua jumatate a anului trecut, dupa ce Banca Angliei a majorat de cinci ori consecutiv ratele dobanzilor, acestea atingand in august un maxim de 4,75%.

Campania electorala a primului- ministru Tony Blair se bazeaza pe cresterea economica neintrerupta realizata sub conducerea guvernului instalat la putere in 1997. In Marea Britanie exista 17,6 milioane detinatori de imobile.

Un sondaj efectuat printre analistii si expertii din domeniu arata ca acestia sunt mai pesimisti decat in februarie in legatura cu evolutia pietei imobiliare britanice. Exista si studii care sustin ca, in aprilie, pretul imobilelor a crescut, acestea fiind, insa, mai putine decat cele care evidentiaza o scadere a preturilor.

Totusi, scaderea raportata de Hometrack este una moderata. Mai mult, reprezentantii Bancii Angliei au afirmat la sfarsitul lunii aprilie ca "riscul unei reduceri accentuate a pretului imobilelor si al activitatii de pe piata imobiliara s-a diminuat". Raportul Hometrack, realizat pe baza datelor primite lunar de la 3.500 de agenti imobiliari, precizeaza ca pretul mediu al imobilelor a scazut in 31 din cele 58 de regiuni din Marea Britanie.

stelian.vezentan@zf.ro