Business Internaţional

In Suedia, impozitele atrag impozite si mai mari

08.02.2005, 00:00 136



Suedia, tara cu cea mai ridicata fiscalitate din Europa, ar putea opera majorari de impozite, pentru a raspunde cererii de servicii publice de calitate superioara, a anuntat ministrul de finante Par Nuder, citat de Financial Times.



Potrivit lui Nuder, populatia instarita, tot mai numeroasa, este si tot mai pretentioasa in ceea ce priveste scolile si serviciile de ingrijire medicala. Ministrul a respins ideea potrivit careia o fiscalitate ridicata ar dauna competitivitatii economice a tarii.



"Fata de multi dintre colegii mei europeni, eu am curajul sa spun ce este necesar. Ceea ce oamenii ne cer peste tot in Europa este sa investim mai mult in sectorul public", a declarat ministrul recent instalat. "Vorbim aici de o crestere graduala a impozitelor. Daca ne vom uita putin in viitor, vom vedea ca in 5-10 ani vom fi nevoiti sa ridicam incet nivelul taxelor", a mai spus Nuder.



Povara fiscala a Suediei reprezenta in 2003 51,4% din produsul intern brut, cel mai ridicat nivel din Uniunea Europeana. Conform datelor oferite de Eurostat, biroul european de statistica, povara fiscala era in aceasta perioada in UE, in medie, 41,5%.



Aluziile guvernului suedez, referitoare la o posibila majorare a gradului de impozitare cu numai 18 luni inaintea alegerilor generale, nu par sa dauneze pozitia social democratilor intr-o tara care ofera unele din cele mai generoase ajutoare de stat din lume. Merita mentionat ca principalul partid politic de opozitie a fost nevoit sa diminueze marimea reducerilor de taxe promise, deoarece o astfel de miscare s-a dovedit nepopulara in randul suedezilor.



Krister Andersson, purtator de cuvant al Confederatiei Intreprinderilor Suedeze, a declarat ca afirmatiile ministrului de finante marcheaza o schimbare clara de pozitie pentru un guvern care a promovat, pana acum, reducerea fiscalitatii. Potrivit lui Andersson, "este de neconceput sa cresti cele mai ridicate rate de impozitare din lume si sa ramai competitiv la nivelul economiei globale".



Nuder a replicat ca economia suedeza a crescut intr-un ritm mai rapid decat media europeana in ultimii zece ani, si ca pentru 2005 este estimata o rata de crestere de peste 3%, dupa una de 4%, in anul precedent.



"In manuale se spune ca este imposibil sa ai asemenea impozite ridicate si rate de crestere atat de mari in acelasi timp. Si, cu toate acestea, se intampla", a comentat Nuder.



Ministrul suedez a adus de asemenea in discutie si problema contributiilor consistente ale Suediei catre bugetul Uniunii Europene, cerand acordarea dreptului de a primi o parte din fonduri inapoi, drept de care beneficiaza si Marea Britanie.