Business Internaţional

Incepe lupta pentru cotidianul britanic Telegraph

18.05.2004, 00:00 11



Companiile interesate sa preia cotidianul britanic Daily Telegraph, scos la vanzare de grupul de presa Hollinger International, pot depune oferte pana la 20 mai, tranzactia fiind evaluata la peste 550 de milioane de lire sterline (875 milioane de dolari).



Printre candidati se numara grupul britanic Daily Mail & General Trust Plc, 3i Group Plc, un parteneriat format de fondurile de investitii Apax si Candover Investments Plc, precum si magnatii David si Frederick Barclay.



Estimarile initiale evaluau cel mai bine vandut cotidian din Marea Britanie la 550-600 milioane de lire sterline, dar pretul ar putea creste, tinand cont de datele financiare preliminare publicate recent de Telegraph.



Deocamdata nu este clar daca ziarul va fi vandut separat sau ca parte din grupul de presa Hollinger, al carui portofoliu mai include Chicago Sun-Times si Jerusalem Post.



Firma americana de investitii Kohlberg, Kravis, Roberts (KKR) si un consortiu format din gupul german de presa Axel Springer, firma de investitii Hellman & Friedman si mogulul media Haim Saban si-au manifestat interesul de a prelua Hollinger integral.



Surse apropiate discutiilor au declarat ca Springer doreste neaparat sa cumpere Telegraph, fiind dispus sa preia intreaga companie si sa o separe ulterior de cotidian.



Una dintre problemele care ar putea ingreuna licitatia este conflictul dintre Hollinger International si fostul director executiv, Conrad Black.



Scandalul a inceput in noiembrie 2003, dupa ce Conrad Black a fost demis din postul de director executiv si chemat in judecata pentru insusirea necuvenita a circa 200 de milioane de dolari.



Ulterior, Conrad Black a ajuns la un acord privind vanzarea participatiei sale majoritare la compania canadiana Hollinger Inc., care urma sa fie achizitionata de fratii David si Frederick Barclay, proprietarii hotelului Ritz din Londra si ai cotidianului The Scotsman.



Hollinger Inc. detine 30,3% din actiunile grupului de presa Hollinger International, precum si 72,6% din actiunile cu drept de vot.



In luna februarie, un tribunal american a blocat tranzactia dintre Black si fratii Barclays. Ulterior, acestia din urma si-au retras oferta.



Criza s-a accentuat, saptamana trecuta, cand Hollinger i-a acuzat pe Black, sotia acestuia si pe alti directori de "escrocherie", cerand daune in valoare totala de 1,25 miliarde de dolari.



Black, care in calitate de actionar majoritar trebuie sa aprobe orice vanzare a activelor Hollinger International, a respins toate acuzatiile.