Business Internaţional

Inflaţia din zona euro „blocată“ la zero pune presiune pe BCE să printeze şi mai mulţi bani

Inflaţia de bază s-a menţinut la 0,9% în decembrie, potrivit Eurostat. Foto: AFP

Inflaţia de bază s-a menţinut la 0,9% în decembrie, potrivit Eurostat. Foto: AFP

Autor: CătăIina Apostoiu

06.01.2016, 00:04 469

Inflaţia din zona euro s-a situat sub aşteptările economiştilor în luna decembrie, când Banca Centrală Euro­peană a decis accelerarea progra­mului său de stimulare, relatează Bloomberg.

Preţurile de consum au înregistrat o creştere anuală de 0,2%, a anunţat Eurostat, biroul de statistică al Comisiei Europene. Media estimărilor economiştilor intervievaţi de Bloom­berg indica un avans de 0,3%. Inflaţia din Italia a consemnat o încetinire neaşteptată la 0,1%, comparativ cu estimări de accelerare la 0,4%.

„Datele dezamăgesc profund”, a declarat Jane Foley, strateg la Rabobank. „În pofida condiţiilor mone­tare relaxate, inflaţia se încăpă­ţânează să rămână neschimbată”. Deşi oficialii BCE au încercat luni la rând să sporească presiunea pe preţuri cu politici neconvenţionale cum ar fi rate negative ale dobânzii şi achiziţii de active la scară largă, ţinta de inflaţie pe termen mediu de sub, dar apropiat de 2%, a acestora este din ce în ce mai îndepărtată.

O preconizată creştere uşoară a indicelui preţurilor de consum la începutul anului ar putea să nu se materializeze din cauza declinului preţurilor petrolului. La 37 dolari pe baril, petrolul este mult mai ieftin decât a anticipat BCE în decembrie, când a estimat că inflaţia va atinge în medie 1% în acest an şi 1,6% în 2017.

„Cifrele legate de inflaţie nu vor fi pe placul BCE. Noi măsuri de relaxare nu pot fi excluse”, afirmă Holger Sandte, analist la Nordea Markets.

Strategii BCE au extins programul de stimulente la sfârşitul anului trecut prin reducerea ratei la depozite la minus 0,3% şi prelungirea duratei achiziţiilor de active. Deşi preşedintele BCE Mario Draghi a anunţat că va asigura o revenire la o inflaţie de 2% „fără întârziere”, el a admis că o extindere a programului actual de relaxare cantitativă de 1,5 trilioane de euro ar putea fi încă necesară.

Inflaţia de bază s-a menţinut la 0,9% în decembrie, potrivit Eurostat. Costurile la energie au înregistrat un declin anual de 5,9%.

La începutul săptămânii, biroul german de statistică a anunţat că inflaţia în cea mai mare economie a Europei a atins 0,3%, sub estimările economiştilor, care anticipaseră o creştere la 0,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO