Business Internaţional

Inflatia din zona euro, din nou peste pragul BCE

27.04.2004, 00:00 15



Inflatia din zona euro ameninta, luna aceasta, sa depaseascadin nou pragul de stabilitate a preturilor stabilit de Banca Centrala Europeana la 2%. Aceasta pe fondul cresterii bruste a preturilor bunurilor de consum din Germania, alimentata la randul ei de sporiri ale preturilor la energie.



Se estimeaza ca explozia pretului la combustibil, care a atins saptamana trecuta noi recorduri pentru perioada postbelica, precum si cresterea cheltuielilor pentru sanatate au impins rata anuala a inflatiei in Germania la 1,6% in luna aprilie. Previziunile de crestere a celei mai puternice economii din zona euro vor fi probabil corectate de la 1,7% la 1,4%, ceea ce va constitui o noua sursa de ingrijorare.



Analistii cred ca inflatia in zona euro ar putea atinge in aceste conditii 2,1%, ceea ce va impiedica relaxarea politicii monetare practicate de BCE.



BCE se astepta la atingerea unui varf temporar al inflatiei trimestrul acesta si a accentuat in mod repetat ca riscurile legate de stabilitatea preturilor (a carei definitie este o rata a inflatiei sub, dar apropiata de 2%), sunt in prezent sub control.



Aceasta, spune Jose Luis Alzola de la Citigroup, inseamna ca sansele ca inflatia sa scada pana la nivelul indezirabil de 1% sunt mici si deci, in ciuda cresterii economice lente, BCE este putin probabil sa reduca rata dobanzii, daca nu exista semnale de deteriorare semnificativa a situatiei economice.