Business Internaţional

Intelsat accepta oferta de preluare de 5 mld. dolari

18.08.2004, 00:00 16

Intelsat, compania de satelit care a transmis primii pasi pe luna ai lui Neil Armstrong, a incheiat luni un acord prin care compania va fi preluata de un consortiu format din patru membri, contra sumei de 5 miliarde de dolari, informeaza Financial Times.
Selectia Apax si Permira, doua dintre cele mai mari firme de investitii din Marea Britanie, precum si aceea a firmelor Apollo si Madison Dearborn, doua companii americane, marcheaza un moment unic, in care casele de investitii private din Europa se lanseaza in SUA. Dimpotriva, companiile de investitii americane au incursiuni masive pe pietele europene.
Vanzarea Intelsat incheie un capitol de18 luni de consolidare in industria satelitilor, un sector transformat de companiile aflate in cautare de proprietati bogate, care au scos de pe piata jucatori importanti. Aproape 11 miliarde de dolari s-au tranzactionat doar in ultimele opt luni.
In mai, Intelsat, care opereaza o retea de 25 de sateliti si are ca actionar principal pe Lockheed Martin, cu o proportie de 24% din actiuni, a abandonat planurile pentru o oferta publica initiala si a ales varianta vanzarii. Miscarea a dus la o licitatie foarte disputata care s-a terminat in week-end, cand consortiul format din cei patru membri a inlaturat ofertele competitorilor precum grupurile conduse de Kohlberg Kravis Roberts si Blackstone, ambele firme de pe continentul american. Zeus, consortiul care a efectuat achizitia, a platit 18,75 dolari per actiune pentru a castiga Intelsat, si se presupune ca va plati si datoria companiei, evaluata la 2 miliarde de dolari, intreaga afacere valorand 5 miliarde de dolari.
Pe vremea cand planuia oferta publica, Intelsat se autoevalua la 4,2 miliarde de dolari. Apax si Permira participasera deja la valul de achizitii al companiilor de satelit, prin preluarea, anul trecut, a firmei Immarsat, contra sumei de 1,5 miliarde de dolari. Saptamana trecuta, firma si-a unit fortele cu Apollo si Madison Dearborn pentru a plasa oferta castigatoare.
Bancherii din New York sunt de parere ca au ramas doua intrebari fara raspuns. Una ar fi pana unde ar merge Apax si Permira pentru a incerca sa reduca costurile, alternativa fiind combinarea activelor Immarsat si Intelsat. Mai este si intrebarea daca legile si administratia Bush care vor veghea asupra tranzactiei nu violeaza regulile proprietatii straine referitoare la tehnologiile de mare clasa.
Anul acesta, Kohlberg Kravis Roberts, Carlyle si Providence Equity Partners s-au inteles sa cumpere Panamsat pentru 3,35 miliarde de dolari. Pretul a fost redus cu 200 milioane de dolari, dupa ce o disfunctie tehnica la  unul din satelitii grupului a alungat cumparatorii. Blackstone s-a alaturat si el initiativei cu suma de 950 milioane de dolari oferita pentru preluarea companiei olandeze New Skies Satellites. Merrill Lynch si Morgan Stanley au fost consilierii Intelsat. Credit Suisse First Boston,  Goldan Sachs si Lehman Brothers au fost consilierii consortiului. CFSB, Lehman si Deutsche Bank finanteaza afacerea.
Intelsat a precizat ca preluarea ar putea fi incheiata pana la sfarsitul anului.
andreea.paun@zf.ro