Business Internaţional

Interdictia care face scrum afacerile retailerilor de tigari

24.01.2005, 00:00 25



O interdictie asupra fumatului in locuri publice, introdusa in urma cu doua saptamani in Italia, incepe deja sa aiba un efect dramatic asupra vanzarilor de tigari din aceasta tara, relateaza BBCNews.



Vanzarile la tigari au scazut cu 23% de la intrarea in vigoare la 10 ianuarie a masurii prin care se interzice fumatul in toate spatiile publice inchise, cum ar fi barurile, restaurantele si birourile.



Grupurile comerciale au amenintat ca vor ataca in instanta interdictia.



Aproximativ un sfert din italieni fumeaza, iar statisticile indica un numar de peste 90.000 de persoane care isi pierd viata anual in urma bolilor provocate de fumat.



Daca reducerea cererii de tigari are efecte certe asupra sanatatii populatiei, producatorii de tutun din Italia nu se pot impaca deloc cu starea prezenta a lucrurilor.



"Datele sunt foarte alarmante pentru vanzatorii de tutun", spune Maurizio Bruni, presedintele Assotabaccai-Confesercenti, asociatia retailerilor de tutun care a facut publice aceste cifre.



"Cu toate ca ei inteleg spiritul acestei legi si necesitatea promovarii unei culturi a sanatatii in randul populatiei, vanzatorii isi vad profiturile reduse semnificativ", a adaugat Bruni.



Bruni afirma ca vanzatorii de tutun vor sa beneficieze de scutiri de taxe si de oportunitatea de a comercializa mai multe produse si de a oferi mai multe servicii.



Un alt aspect al acestei probleme este ca retailerii de tutun ocupa un loc important in lanturile de retail din Italia.



De regula, magazinele care comercializeaza tigarete si produse pe baza de tutun au dimensiuni mici, iar activitatea lor este foarte bine reglementata si li se aplica o fiscalitate ridicata.



Vremurile par sa se schimbe pentru vanzatorii de tigari, dupa ce ani de-a randul afacerile lor au fost alimentate de conceptia de viata a italienilor potrivit careia un moment de relaxare - fie el vizionarea unei partide de fotbal, o cafea sau un joc de carti - nu este complet fara a trage un fum dintr-o tigare. Acum legile anti-fumat din Italia sunt printre cele mai aspre din Europa.



Firmele pot fi amendate cu pana la 2.000 de euro daca le permit clientilor sa fumeze in incinta, iar fumatorii pot fi amendati cu 275 euro daca incalca in mod repetat interdictia.