Business Internaţional

Investitiile straine in China au crescut cu 11%

15.06.2004, 00:00 11

China a raportat o accelerare a investitiilor straine directe, ceea ce inseamna ca masurile guvernamentale menite sa franeze economia nu au determinat companiile straine sa-si restranga planurile de expansiune.
Investitiile straine au crescut cu 11% in comparatie cu acum un an, ajungand la 25,9 miliarde dolari pana in luna mai, precizeaza Bloomberg. Pentru primul trimestru, cresterea a fost de 7,5%, potrivit ministerului comertului din Beijing. Investitiile contractate, care reflecta investitiile viitoare, au crescut cu 50%, ajungand la 57 de miliarde de dolari.
Cererea chineza in crestere pentru masini, computere si telefoane mobile atrage investitorii chiar daca guvernul incearca sa franeze cresterea economica la 7% in acest an, dupa maximul in sapte ani atins in 2003, de 9,1%. Volkswagen AG si General Motors Co. se pregatesc sa-si dubleze cel putin capacitatile de productie din China in urmatorii patru ani, au declarat la o expozitie auto din Beijing saptamana trecuta.
"China are o problema pe care si-ar dori-o multe tari- economia ei creste prea repede", a declarat Thomas Gerhardt, seful departamentului de capitaluri din piete emergente al DWS Investment GmbH. Companiile occidentale "vor continua sa investeasca in China".
Venitul mediu disponibil in orasele chineze, unde traieste o treime din populatia de 1,3 miliarde a tarii, a depasit anul trecut pentru prima oara pragul de 1000 de dolari, iar vanzarile pe segmentul de retail in primele cinci luni ale anului 2004 au crescut cu 13%, pana la 254 miliarde de dolari.
Forta de munca ieftina atrage si ea investitorii. Salariile muncitorilor chinezi sunt de 20 de ori mai scazute decat cele din SUA, reiese dintr-un studiu efectuat de Banca Federala de Rezerve de la Dallas.
Volkswagen, cel mai mare producator strain de automobile din China, se pregateste sa deschida inca trei fabrici in China, ca parte a unui plan in valoare de 7,2 miliarde dolaride a dubla pana in 2008 productia pe a treia piata de automobile din lume.
General Motors va cheltui 3 miliarde de dolari in urmatorii trei ani, impreuna cu partenerii chinezi, pentru a obtine o productie peste dublul celei actuale.
Guvernul chinez invinuieste expansiunea excesiva a industriilor de automobile, ciment si otel pentru penuria de energie si inflatia accelerata.
Companiile straine beneficiaza de tratament preferential in orase precum Shanghai, unde limitari in furnizarea de energie electrica ar putea duce la intreruperi ale productiei in urmatoarele luni.
Luna trecuta, preturile producatorilor au crescut cu 5,7%, fata de 5% in aprilie, potrivit Biroului National de Statistica din Beijing.