Business Internaţional

Irlanda se împrumută mai ieftin decât Marea Britanie

Irlanda se împrumută mai ieftin decât Marea Britanie

Autor: Anca Dumitrescu

09.05.2014, 18:48 364

Randamentul obligaţiunilor pe termen de 10 ani ale Irlandei a coborât vineri la 2,629%, sub nivelul de 2,656% al obligaţiunilor britanice cu scadenţă similară.

Declinul randamentului a avut loc după ce Portugaia a decis duminică să încheie săptămâna viitoare programul internaţional de finanţare de urgenţă fără să solicite o linie de credit din partea UE.

Unii oficiali din zona euro şi-au exprimat îngrijorarea că nivelurile extrem de scăzute ale costurilor de finanţare ale Italiei, Spaniei şi altor economii periferice din zona euro au redus presiunile pentru reforme economice.

În plus, creşte îngrijorarea că deciziile politice precum exit-ul Portugaliei din programul de salvare şi insistenţa autorităţilor de la Atena că nu este nevoie de un al treilea program de sprijin pentru Grecia se bazează pe convingerea eronată că randamentele se vor menţine la niveluri scăzute o perioadă nedefinită.

În 2011, guvernul irlandez a fost nevoit să plătească pentru finanţare randamente cu 11 puncte procentuale peste randamentele Marii Britanii şi a recurs la sprijinul FMI şi al UE.

Nivelul scăzut al costului de împrumut al Irlandei scoate în evidenţă poziţia sa de elev premiant al programului de salvare al FMI şi UE, încheiat la sfârşitul anului trecut, dar şi aşteptările investitorilor că redresarea economică rapidă a Marii Britanii va duce la creşterea dobânzilor din această ţară, în decurs de un an.

Investitorii şi-au devansat aşteptările privind majorarea dobânzilor de către Banca Angliei, pentru ianuarie sau februarie 2015, în loc de mai 2015, datorită evoluţiei bune a economiei.

În schimb, Banca Centrală Europeană (BCE) ar putea reduce dobânda cheie, în iunie, pentru a stimula inflaţia din zona euro. BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la nivelul de 0,25%.

Banca Angliei a menţinut la rândul ei, joi, dobânda de politică monetară la minimul de 0,5%, şi a păstrat nivelul programului de achiziţii de obligaţiuni la 375 miliarde lire sterline.