Business Internaţional

Italia, iertata pentru moment de Bruxelles

12.05.2004, 00:00 15

Guvernul italian a reusit pentru moment sa evite "cartonasul galben" de avertizare de la oficialii Uniunii Europene, cu privire la situatia finantelor publice ale tarii, informeaza Financial Times.
Comisia Europeana, condusa de Romano Prodi, eternul inamic al prim-ministrului italian Silvio Berlusconi, a recomandat UE sa formuleze un avertisment formal asupra Italiei din cauza cresterii deficitului bugetar al acestei tari.
Desi a reusit sa mai amane cu doua luni termenul limita, minsitrul de finante italian, Giulio Tremonti, nu a mentionat cu exactitate care sunt  masurile pe care le va intreprinde. Aceasta problema a readus in atentie doua puncte sensibile: in primul rand, tensiunile dintre Prodi si Berlusconi, pentru ca se pare ca Prodi va fi candida la viitoarele alegeri din peninsula, iar in al doilea rand, credibilitatea Comisiei Europene in aplicarea regulilor fiscale ale uniunii, sau in respecatrea pactului de stabilitate. Italia s-a bucurat de sprijin din partea Germaniei si Frantei, care s-au confruntat si ele cu amenintarea unor masuri disciplinare dupa depasirea pragului de deficit bugetar de 3%.
In ce priveste Italia, previziunea Ministerului de Finante pentru deficitul acestui an era de 2,9%, chiar sub pragul impus de uniune de 3%, in timp ce Comisia Europeana prognoza un deficit bugetar de 3,2% din PIB pentru Italia.
 Ministerul Finantelor din Italia a declarat ca "evolutia situatiei economice si a conturilor publice vor fi doua aspecte monitorizate cu grija", iar in cazul unor situatii neplacute, guvernul este pregatit sa ia masuri adecvate, ca si in anii trecuti,  pentru a atinge nivelul de deficit prevazut in Tratatul de la Maastricht.
In acelasi timp, Germania, care promisese si ea in noiembrie anul trecut sa isi scada deficitul sub 3%, se teme acum ca nu isi va mai putea respecta promisiunea.
Membrii eurozonei vor decide daca vor lansa ori nu "avertismentul preliminar" catre Italia abia in luna iulie. Italia este sustinuta si de Irlanda, care a apreciat, prin intermediul ministrului sau de finante, membru ECOFIN,  faptul ca "guvernul italian a anuntat masuri rapide si eficiente".
Miza nu este deloc mica pentru aceasta tara.  Bruxelles-ul vrea ca Italia sa economisesca 7 miliarde de euro. Fenomenul este agravat de faptul ca datoria publica este de-a dreptul exploziva, reprezentand 106% din PIB, adica un veritabil record european.