Business Internaţional

Italia trebuie să mai împrumute 111 mld. euro în 2011, iar dobânzile vor fi mai mari după retrogradarea ratingului

Italia trebuie să mai împrumute 111 mld. euro în 2011, iar dobânzile vor fi mai mari după retrogradarea ratingului

Autor: Bogdan Cojocaru

21.09.2011, 00:03 612

Agenţia S&P a redus cu o treaptă ratingul suveran al Italiei, la "A", de la "A+", cu perspectivă negativă, iar această decizie măreşte presiunile ca liderii zonei euro să găsească curând soluţii eficiente pentru rezolvarea problemei datoriilor.

Agenţia a penalizat deteriorarea pers­pectivelor economice, incertitudinile politice şi datoriile uriaşe ale Italiei. Italia este de departe cea mai mare ţară din zona euro al cărei rating a fost redus în contextul în care criza datoriilor se intensifică. Datoria publică italiană, de 1.900 miliarde de euro, este mai mare decât cele ale Greciei, Spaniei, Portugaliei şi Irlandei la un loc, ceea ce face ca statul italian să fie prea mare pentru a fi salvat dacă ajunge în pragul de­faultului, notează The Wall Street Journal.

Aproape toată datoria Italiei, echi­valentă cu 120% din Produsul Intern Brut (PIB), este finanţată prin intermediul emi­siunilor de obligaţiuni de stat. De aceea este foarte important ca datoria să aibă un calificativ cât mai bun din partea agenţiilor de rating. Problema Italiei capătă di­men­siuni globale dacă este luat în considerare faptul că ponderea datoriilor italiene în portofoliile marilor bănci europene este enormă în comparaţie cu cea a datoriilor altor state cu dificultăţi de finanţare din zona euro.

Guvernul trebuie să vândă sau să rostogolească datorii de peste 111 miliarde de euro între septembrie şi sfârşitul acestui an pentru a-şi acoperi nevoile financiare.

Retrogradarea ratingului va duce, probabil, la creşterea costurilor de finanţare ale Italiei şi va mări presiunile care apasă asupra pre­mierului Silvio Berlusconi, căruia i se cere să demisioneze deoa­rece nu a reuşit să adopte măsuri eficiente pentru revigorarea economiei şi să înlăture scepticismul investitorilor, dar şi din cauza scandalurilor sexuale în care este implicat şi care par că se ţin lanţ.

Berlusconi a reacţionat rapid la decizia S&P, considerând ca nu reflectă realitatea şi că este motivată politic.

"Evaluarea făcută de Standard & Poor's pare să fie dictată mai mult de articolele din ziare decât de realitate şi pare a fi pătată de considerente politice", a de­clarat premierul.

Săptămâna trecută parlamentul italian a adoptat un pachet de austeritate de 54 de miliarde de euro după luni în care guvernul a încercat să dea măsurilor o formă care să satisfacă aliaţii lui Berlusconi, dar şi organismele europene. Pachetul, un mix de majorări de taxe, reduceri de cheltuieli şi alte măsuri de limitare bugetară care a fost "îndulcit" pe drumul către parlament, nu a reuşit să mulţumescă pieţele, agenţiile de rating şi Banca Centrală Europeană deoarece nu conţine reforme concrete pentru stimularea creşterii economice. De altfel, cu promisiunea unor reforme economice Italia a convins BCE să-i cumpere obligaţiunile, singura măsură care previne creşterea costurilor de finanţare de pe pieţe ale statului italian.

"Considerăm că activitatea economică redusă a Italiei face ca ţintele fiscale revizuite ale guvernului să fie greu de atins. În plus, ceea ce noi considerăm a fi un răspuns nesigur la presiunile recente din pieţe sugerează perpetuarea incertitudinii politice cu privire la abordarea problemelor economice ale Italiei", se arată într-un comunicat al S&P.

Agenţia menţionează că reducerea deficitului bugetar ar putea fi dificilă sau imposibilă, deoarece guvernul se bazează în mare parte pe creşterea veniturilor într-un stat unde taxele sunt deja ridicate, iar perspectivele de creştere vor continua să slăbească. Surse oficiale italiene au declarat luni că guvernul se pregăteşte să-şi reducă prognoza de creştere economică la 0,7% pentru acest an de la 1,1% şi pe cea pentru 2012 la "maximum 1%".