Business Internaţional

Iukos cere despagubiri de 20 mld. dolari de la statul rus

10.01.2005, 00:00 15



Conducerea Iukos intentioneaza ca pana la jumatatea lunii februarie sa solicite despagubiri de 20 de miliarde de dolari statului rus si companiilor implicate in vanzarea silita a principalei sale divizii, in luna decembrie, scrie Financial Times. Compania petroliera rusa a solicitat, luna trecuta, unui tribunal american, plasarea sub protectia legii falimentului, o ultima masura menita sa opreasca licitatia de vanzare a Iuganskneftegaz de catre executorii judecatoresti pentru a recupera impozite restante pretinse de la Iukos.



Licitatia a avut totusi loc, in ciuda deciziei tribunalului american, iar Iukos intentioneaza sa solicite despagubiri inaintea unei audieri programate pe data de 16 februarie la o curte de justitie din Houston.



Divizia Iukos a fost, preluata de un grup necunoscut, Baikal Finance, care a vandut-o, ulterior, companiei petroliere de stat Rosneft, care urmeaza sa fuzioneze cu Gazprom in cursul acestui an.



Pe de alta parte, Oil & Natural Gas Corp (ONGC), cea mai mare firma de explorare petroliera din India, a confirmat faptul ca se afla si ea in tratative pentru a cumpara active Iukos.



Presa locala a anuntat ca ONGC intentioneaza sa cumpare 15% din fosta unitate de productie a Iukos in schimbul a 2 mld. dolari (1,5 mld. euro).



Ministrul indian al petrolului, Mani Shankar Aiyar, a discutat planurile ONGC in timpul unei vizite la Moscova pe care a facut-o anul trecut, iar subiectul a fost dezbatut din nou cu ocazia recentei vizite a presedintelui rus Vladimir Putin la New Delhi.