Business Internaţional

Julius Baer, prima banca privata din Elvetia deschisa unei preluari

18.01.2005, 00:00 30



Julius Baer Holding, cea mai mare banca privata listata la bursa din Elvetia, a anuntat ca familia fondatoare va renunta la controlul asupra companiei, informeaza Bloomberg. Michael Baer, seful diviziei de private banking, va parasi banca elvetiana la mijlocul acestui an, din cauza unor divergente in ceea ce priveste strategia pe care compania ar trebui sa o urmeze.



Familia Baer isi va diminua drepturile de vot (de la putin peste 50%) pana la nivelul de 18%, procentul pe care il detine in capitalul social al bancii. Astfel, o actiune va corespunde unui singur drept de vot. Planul va fi supus aprobarii in adunarea generala anuala care va avea loc pe 12 aprilie.



Noua structura va facilita o eventuala fuziune a Baer, care concureaza cu banci mai mari precum UBS sau Credit Suisse Group pentru clientela instarita, cu o alta banca privata.



Saptamana trecuta, actiunile Julius Baer au inregistrat o apreciere de 11%, pe baza speculatiilor ca banca ar putea fi in cautarea unui cumparator pentru achizitia integrala sau partiala a companiei.



In decembrie anul trecut, UBS a cumparat divizia Baer de administrare a patrimoniului (wealth management) din America de Nord.



Potrivit bancii elvetiene, structura de tip o actiune- un singur drept de vot va avea ca rezultat "facilitarea participarii la oportunitatile de achizitie" si va crea "o flexibilitate antreprenoriala si o libertate sporita pentru o crestere ulterioara".



Bancile private elvetiene, care administreaza circa o treime din patrimoniul privat la nivel mondial, in conturi de depozit straine, trec in prezent printr-un proces de consolidare, pe fondul ascensiunii costurilor si a concurentei. In 2002 au fuzionat doua din cele mai vechi banci din Geneva, Lombard Odier & Cie. si Darier Hentsch & Cie. Tot in acest an au mai fuzionat si Union Bancaire Privee si Discount Bank &Trust.



Activele administrate de Baer au crescut cu 16 procente in 2004, pana la 135 miliarde franci elvetieni (87,1 miliarde euro), in timp ce profitul a ajuns, de la 82 milioane franci elvetieni (52,9 milioane euro) in 2003, la 211 milioane franci (136,1 milioane euro).



"Cresterea activelor aflate in administrarea bancii si profitul net substantial mai mare confirma eficacitatea procesului de restructurare al grupului", a comentat Walter Knabenhans, CEO, care va prelua imediat conducerea diviziei de private banking, "asigurand continuitatea de strategie".



Michael Baer, in varsta de 42 de ani, a fost numit in functia de sef al principalei divizii a bancii in 2003.



Julius Baer, banca infiintata in 1890, a anuntat ca, in urma restructurarii, modelul sau de afaceri (concentrat pe administrarea averii clientilor instariti sau a patrimoniului diferitelor institutii) va ramane neschimbat.



Miscarea neasteptata a familiei Baer, de a renunta la controlul asupra bancii elvetiene, sugereaza, sustin unii analisti, posibilitatea unor achizitii pe termen mediu. Banca a insistat insa ca nu are nici o intentie de a deveni un candidat pentru o eventuala preluare. "Familia si consiliul de conducere sunt convinse ca banca va ramane in totalitate independenta", a declarat Juerg Staehelin, un oficial al companiei.



Potrivit presedintelui grupului, Raymond Baer, "Julius Baer va fi prima banca privata elvetiana deschisa controlului public si achizitiilor publice de actiuni". "Acest fapt ofera grupului noi perspective de crestere ulterioara", a mai spus Baer.