Business Internaţional

KarstadtQuelle se pregateste de o restructurare masiva

28.09.2004, 00:00 12

Cel mai mare lant de magazine din Europa, KarstadtQuelle, va concedia 8.500 de angajati, numar aproape dublu fata de cel estimat initial, in cadrul unui program radical de restructurare al retailerului german, dupa ani de performante slabe, informeaza Financial Times.
Planul de restructurare, elaborat de Christoph Achenbach, care a preluat anul acesta functia de director executiv de la Wolfgang Urban, mai include crearea unei divizii separate care va cuprinde 77 din cele 180 de magazine ale grupului, o majorare de capital si alte vanzari de active.
"Situatia a fost si ramane foarte serioasa. Asta este valabil pentru toate activitatile de baza", e declarat Thomas Middelhoff, presedintele consililului de administratie al KarstadtQuelle, fost director executiv al grupului media Bertelsmann. "Este o chestiune de supravietuire", a continuat el.
Surse din conducerea companiei au declarat pentru Frankfurter Allgemeine Zeitung ca vor fi desfiintate 6.000 de posturi la diviziile care vand in magazine si 2.500 la Neckermann si Quelle, care onoreaza comenzile primite prin posta.
Middelhoff a declarat ca restructurarea departamentului de comenzi prin posta va implica "reduceri dureroase de personal".
Initial, compania estimase ca va disponibiliza doar 4.500 de angajati.
In ultimii ani, compania a anuntat vanzari nesatisfacatoare si a inregistrat pierderi, din cauza incapacitatii de a se adapta la noile cerinte ale consumatorilor, care au devenit mult mai atenti la raportul calitate-pret. Spre deosebire de Metro, rivalul sau mai mare, care a reusit sa evite scaderea consumului intern prin expansiunea rapida in straintate, KarstadtQuelle a ramas expusa la dificultatile pietei germane.
Pierderile calculate inainte de plata impozitelor si a amortizarilor s-au marit aproape de patru ori in prima jumatate a acestui an, ajungand la 439,5 milioane euro.
Potrivit analistilor, programul de restructurare ar putea costa pana la 500 milioane euro in urmatorii ani.
Compania mai detine investitii importante  in domeniul imobiliar, 50% din actiunile celui de-al doilea operator de turism din Europa, Thomas Cook, servicii financiare, centre de intretinere corporala si 40% din actiunile canalului de televiziune german DSF.
ioana.leaua@zf.ro