Business Internaţional

Kremlinul a dizolvat amenda Vimpelcom

12.01.2005, 00:00 9



Fiscul din Rusia a redus valoarea amenzii impuse companiei Vimpelcom, al doilea mare operator de telefonie mobila din Rusia, de la 158 mil. dolari (120 mil. euro) la 17,6 mil. dolari (13,4 mil. euro), diminuand oarecum temerile referitoare la o ofensiva puternica a Kremlinului asupra miliardarilor rusi, scrie The Moscow Times.



Intr-un comunicat al Vimpelcom, compania a declarat ca intentioneaza sa achite obligatiile fiscale neachitate de 10,2 mil. dolari (7,8 mil. euro) aferente anului 2001 si amenzile si penalitatile de 7,4 mil. dolari (5,6 mil. euro) impuse de autoritatile ruse.



Alexander Izosimov, directorul general al Vimpelcom, a afirmat ca autoritatile fiscale si compania condusa au purtat un dialog constructiv. "Le suntem recunoscatori catorva oficiali guvernamentali pentru implicarea activa pe care au avut-o in rezolvarea acestei chestiuni", a adaugat Izosimov.



"Desi Vimpelcom nu este de acord cu amenzile autoritatilor fiscale, compania va plati suma pretinsa si urmeaza sa se decida, date fiind circumstantele curente, daca va face sau nu apel asupra catorva aspecte sau a deciziei in ansamblu pentru anul 2001", se mai arata in comunicat. Compania cu sediul la Moscova, a mai primit o amenda de 20,9 mil dolari (15,9 mil. euro), sub acuzatia de evaziune fiscala in anul 2002. Vimpelcom are peste 23,2 mil. de abonati in Rusia.



Analistii considera ca acuzatiile aduse operatorului de telefonie au venit ca urmare a relatiilor din ce in ce mai incordate din ultima vreme dintre Mihail Fridman, care controleaza Alfa Group - principalul actionar al Vimpelcom -, si Leonid Reiman, ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei din Rusia.



Reducerea drastica a penalitatilor, potrivit firmei de brokeraj United Financial Group din Moscova, aduce cu ea si o diminuare a riscului aparitiei unui al doilea "Caz Iukos" in alt sector de activitate.