Business Internaţional

Krugman, economistul de Nobel: Am fost la un pas de un dezastru economic. Revenirea va dura doi ani

10.08.2009, 19:20 31

Decizia guvernelor de a miza pe programe agresive de cheltuieli a ajutat lumea sa evite o a doua mare recesiune cum a fost cea din anii '30, insa vor mai trece cel putin doi ani pana sa putem vorbi de o revenire totala a economiei, potrivit economistului castigator al Premiului Nobel Paul Krugman, scrie presa internationala.

"Am reusit sa evitam o a doua Mare Criza, insa despre o revenire totala vom putea vorbi peste doi ani sau chiar mai mult", a marturisit Krugman.

El a spus ca cea mai dificila perioada a trecut, cresterea economica si cea a exporturilor dand semne de stabilizare. Cu toate acestea, revenirea ar putea sa "dezamageasca" deoarece cheltuielile guvernamentale nu sunt sustenabile pe termen lung, iar rata somajului continua sa fie unul dintre principalele obstacole pe care economiile trebuie sa le depaseasca, potrivit declaratiilor sale.

 

Economia mondiala nu este "pasarea Phoenix"

El a adaugat ca este putin probabil ca economia mondiala sa renasca precum o "pasare Phoenix" din propria cenusa, asa cum s-a intamplat in cazul crizei financiare din Asia din '97-'98, cand economiile si-au revenit rapid ajutate de o evolutie pozitiva a exporturilor.

Krugman este de parere ca lumea se confrunta in prezent cu o incetinire economica prelungita, asa cum s-a intamplat si cu Japonia in anii '90, perioada denumita decada pierduta.

"Cum putem iesi din criza? Cred ca raspunsul tehnic este Dumnezeu stie. Ducem lipsa de modele demne de urmat", a spus Krugman, profesor de economie la Universitatea Princeton din Statele Unite.

Castigatorul Premiului Nobel a mai spus ca in trecut economiile reuseau sa iasa din criza cu ajutorul exporturilor, facand tranzactii comerciale cu state ce inregistrau excedente comerciale importante.

"Exceptand cazul in care putem gasi o alta planeta catre care sa exportam, nu putem vorbi de o revenire condusa de exporturi, ceea ce inseamna ca ne confruntam cu dificultati majore", a spus el.

Alte solutii posibile, printre care reanimarea consumului, a investitiilor in sectorul de business si revenirea pietei imobiliare, nu au sanse de aceasta data sa impulsioneze economia Statelor Unite sau economia mondiala.

 

Sa cautam solutii in anii '30

Krugman este de parere ca pentru a gasi o situatie comparabila cu cea actuala, economistii trebuie sa se intoarca in anii '30, cand criza mondiala s-a sfarsit "datorita unui numar mare de programe de lucrari publice cunoscute ca cel de-al Doilea Razboi Mondial".

"Sa speram ca nu vom repeta aceasta strategie", a glumit el, adaugand ca strategii ar putea incerca sa puna la punct mai multe programe de stimulare, sa stabileasca tinte inflationiste mai ridicate si sa impulsioneze ivestitiile.

"Nu stim care dintre aceste solutii va functiona, de aceea trebuie sa le incercam pe toate", a adaugat el.

Krugman a spus ca este necesara urgentarea restructurarii sistemului finanicar pentru a se preveni o repetare a crizei. El opteaza pentru reglementarea mai eficienta a sistemului bancar si limitarea riscurilor pe care marile institutii si le asuma.

"Principiul general este ca orice trebuie salvat pe timp de criza - cum ar fi o banca - atunci cand s-a incheiat perioada de criza, trebuie reglementat ca o banca", a spus el. "Nu am incredere ca acest lucru urmeaza sa se intample. Pe de-o parte, dezavantajul faptului ca am reusit sa evitam o repetare a Marii Crize este ca este posibil sa fi salvat economia prea curand, inainte de momentul politic oportun pentru a realiza reforme fundamentale, cand acestea pot conduce la schimbari. Asta inseamna ca sunt ingrijorat ca situatia s-ar putea repeta intr-un viitor nu prea indepartat."

 

Krugman ii face galerie lui Bernanke

 

Krugman a mai spus ca Ben S. Bernanke merita un nou mandat de presedinte al Fed, banca centrala americana, datorita succesului pe care l-a obtinut in incercarea de a tine piept crizei.

"Si-a castigat dreptul la un al doilea mandat", a spus Krugman, 56 de ani. "El a transformat Fed intr-o institutie financiara de ultima instanta. Cand sistemul bancar nu a reusit sa trimita capitalul acolo unede era necesar, el a trimis Fed pe piata."

Dezbaterile privind viitorul lui Bernanke in functie se intensifica, deoarece pe 31 ianuarie i se incheie mandatul de patru ani ca presedinte.

 

Paul Krugman, laureat al Premiului Nobel: Despre revenirea bazata pe exporturi

Exceptand cazul in care putem gasi o alta planeta catre care sa exportam, nu putem vorbi de o revenire condusa de exporturi.

 

Despre exemplele trecutului

Criza (din anii '30 - n. red.) s-a sfarsit datorita unui numar mare de programe de lucrari publice cunoscute ca cel de-al Doilea Razboi Mondial. Sa speram ca nu vom repeta aceasta strategie.

 

Despre posibilitatea aparitiei unei noi crize

Dezavantajul faptului ca am reusit sa evitam o repetare a Marii Crize este ca este posibil sa fi salvat economia prea curand, inainte de momentul politic oportun pentru a realiza reforme fundamentale. (...) Situatia s-ar putea repeta intr-un viitor nu prea indepartat