Business Internaţional

La Bruxelles, cercetarea e la mare pret

05.04.2005, 18:32 12

Comisia Europeana va trasa in aceasta saptamana strategia in domeniul cercetarii unde intentioneaza sa dubleze bugetul alocat acestor activitati pana la 70 de miliarde de euro, relateaza Financial Times.
Prin aceasta masura, europenii urmaresc sa antreneze cresterea economica si inovatia si sa egaleze sumele cheltuite de japonezi si de americani in domeniul inovatiei tehnologice.
Strategia pe sapte ani pentru sectorul de cercetare si dezvoltare urmeaza sa fie lansata joi si va avea la baza planuri pentru transformarea economiei Uniunii Europene intr-o economie bazata pe cunostinte, care va furniza un nou val de inovatii high-tech.
Planurile vor fi examinate atent de catre companii si universitati urmarind indicatiile si prioritatile Comisiei in diverse sectoare de cercetare intre anii 2007 si 2013.
Cercetarea si dezvoltarea (C&D) reprezinta unul dintre pilonii centrali in actiunile UE ce vizeaza atingerea statutului de cea mai competitiva economie din lume pana in 2010. Blocul celor 25 de state europene a ramas in urma Japoniei si SUA in ceea ce priveste ponderea din PIB alocata pentru C&D si este afectat de exodul cercetatorilor in afara UE.
Cheltuielile alocate pentru C&D in Uniune se cifreaza la doar 1,93% din PIB pe an, fata de procentajul alocat de SUA si Japonia, care investesc anual in acest sector 2,76% si, respectiv, 3,12% din PIB. Tarile membre ale UE au stabilit drept obiectiv alocarea unei ponderi de 3% din PIB pentru sectorul de cercetare pana in 2010.
Comisia Europeana va stabili, de asemenea, si prerogativele detaliate ale Consiliului Cercetarii Europene, institutie autonoma formata din oameni de stiinta de elita, care se va ocupa cu promovarea excelentei si indrumarea echipelor de cercetatori pentru a avea acces la fondurile anuale de 10 miliarde de euro.
Comisia Europeana isi va concentra eforturile asupra monitorizarii rezultatelor obtinute din cercetare, a simplificarii formularelor necesare pentru primirea de fonduri, intensificarea relatiilor de colaborare cu tari din afara UE si amplificarea rolului IMM-urilor in acest sector.
Comisia estimeaza ca dublarea sumelor alocate pentru C&D va produce o crestere a ritmului de expansiune economica cu 0,96% pana in 2030 si va genera aproape un milion de locuri de munca in statele membre ale Uniunii Europene.
marius.anton@zf.ro