Business Internaţional

Liberalizarea comertului nu este atotputernica

22.09.2004, 00:00 42

Guvernele nu vor obtine beneficiile scontate de pe urma liberalizarii comertului, daca nu vor reusi sa promoveze politici economice sanatoase si in alte domenii, se arata in publicatia anuala a Organizatiei Mondiale a Comertului, World Trade Report 2004, citata de Financial Times.
Potrivit OMC, politicile macro-economice reusite, o buna infrastructura si o piata interna functionala permit tarilor sa obtina castiguri din reducerea barierelor comerciale.
Raportul reflecta frustrarea oficialilor OMC, care sustin ca liberalizarea comertului este recomandata de multe ori ca un remediu general pentru saracie si crestere economica lenta, in loc sa fie considerata ca o parte dintr-un proces mai larg de reforma.
"Nu putem lasa oamenii sa creada ca numai comertul poate vindeca o tara de saracie", a afirmat Supachai Panitchpadki, directorul general al OMC. Daca tintele de dezvoltare durabila din noul mileniu, printre care se numara reducerea saraciei, nu vor fi atinse pana in 2015, "sper ca oamenii sa nu ne arate cu degetul", a explicat Supachai.
In raport se arata ca in multe tari in curs de dezvoltare, costul sporit al comertului, pe fondul drumurilor proaste, a porturilor ineficiente si a birocratiei sufocante, a depasit efectul barierelor tarifare. Tarile africane au cele mai ridicate costuri de transport din lume, de doua ori mai mari decat media globala.
OMC mai sustine ca, desi cooperarea internationala este utila pentru inlaturarea restrictiilor comerciale, nu are rost sa impui promovarea eforturilor multilaterale, in cazul in care tarile au pareri foarte diferite in ceea ce priveste rezultatul probabil. "Nu este intotdeauna adevarat ca mai multa cooperare la nivel international este mai benefica decat mai putina", se arata in raport.
Legat de acest subiect, Supachai a declarat insa ca exista suficient avant si suficienta buna-vointa in spatele rundei de negocieri comerciale Doha, care a facut un pas inainte in august, la Geneva, pentru ca lucrurile sa se miste rapid in aceasta privinta.
Intrebat ce crede despre amenintarea venita din partea pozitiei aparent protectioniste adoptata de John Kerry, candidatul democrat la presedintia SUA, Supachai a raspuns ca beneficiile comerciale detin sprijinul ambelor partide. "Oamenii fac campanie politica folosindu-se de toate formele retoricii, dar o data alesi trebuie sa tina cont de regulile jocului", a explicat el.
Unctad (United Nations Conference on Trade and Development, principala institutie de cercetare a Organizatiei Natiunilor Unite, care emite rapoarte pe teme de dezvoltare), a afirmat intr-un raport ca liberalizarea pietelor de capital a influentat in sens negativ competitivitatea comerciala a multor tari in curs de dezvoltare, prin stimularea volatilitatii cursului de schimb si descurajarea investitiilor productive.
In timp ce unele tari in curs de dezvoltare, printre care si China, au reusit sa manevreze cu succes cursul de schimb pentru imbunatatirea performantelor comerciale, aceasta nu este o solutie pentru majoritatea statelor si exista riscul unei spirale de deprecieri competitive, sustine raportul Unctad. "Incercarile facute de multe tari, de a-si deprecia moneda nationala, ar putea avea ca rezultat o cursa a deprecierilor valutare care ar avea efecte la fel de negative pentru economia mondiala ca in anii 1930".
Evidentiind faptul ca nevoia de a evita deprecierile concurentiale a fost principalul motiv pentru care a fost infiintat Fondul Monetar International, in anii '40, Unctad- un critic permanent al politicilor promovate in prezent de FMI- a declarat: "Aranjamentele multilaterale sau chiar globale sunt in mod clar cea mai buna solutie la aceasta problema".
Scepticismul raportului OMC in ceea ce priveste beneficiile liberalizarii comertului, fara implementarea unor reforme complementare, se desprinde si din studiul Bancii Mondiale, din 2003, legat de experienta Mexicului cu North American Free Trade Agreement (Nafta- acordul nord-american de liberalizare a comertului). Potrivit calculelor Bancii Mondiale, castigul Mexicului de pe urma participarii la Nafta a fost modest.