Business Internaţional

Lidl, acuzata de exploatare

13.12.2004, 00:00 191

Lidl, al doilea retailer cu discount din Germania, isi supune angajatii unor "conditii de munca degradante", a declarat cel mai mare sindicat german, Verdi, citat de Financial Times.


Verdi a publicat la sfarsitul saptamanii trecute o asa-numita "carte neagra", in care acuza Lidl de a fi creat o atmosfera de teama pentru angajati. Pe baza unor interviuri cu fosti si actuali angajati ai retailer-ului, din 200 de magazine diferite, sindicatul a aflat ca membrii personalului lucreaza fara plata suplimentara inainte si dupa program, sunt suspectati in mod constant de furt si supravegheati continuu. Chiar mersul la toaleta este un lux pentru multi angajati de la casa, se arata de asemenea in raport.


Lidl si lantul de hypermarket-uri Kaufland, care apartine aceluiasi grup Schwarz, au o forta de munca de 151.000 de oameni, in punctele de desfacere europene. In 2004, cifra de afaceri a companiei a fost de 36 miliarde euro.


"Succesul economic merge mana in mana cu conditiile de munca degradante", a declarat Franziska Wiethold, un director de la Verdi.


"Am intalnit peste tot in Germania exemple de contracte de munca incheiate in mod fortat, in urma unor conversatii in care angajatii au trebuit sa semneze, fiind supusi unei presiuni imense", a spus un alt oficial Verdi.


Critica dura adusa de sindicatul german ar putea dauna sezonului de sarbatori al retailer-ului.


Compania-mama a lantului de magazine cu discount, grupul Schwarz, a inceput deja o campanie publicitara in presa germana, in care combate datele din "cartea neagra" a sindicatului. Este subliniat astfel numarul record de locuri de munca (45.000) create in ultimii trei ani.


"Avand in vedere cresterea noastra rapida, este inevitabil ca, in cazuri exceptionale, sa angajam manageri care nu s-au dovedit buni la capitolul relatii cu personalul", se arata intr-un comunicat emis de grup.


In ultimii cativa ani, pe fondul plangerilor inaintate de anagjati, Lidl a concediat deja 20 de manageri.
ioana.leaua@zf.ro