Business Internaţional

Mack "cutitul" pleaca de la Credit Suisse

28.06.2004, 00:00 15



Grupul de investitii elvetian Credit Suisse se va desparti la inceputul lunii iulie de John Mack, co-director executiv al companiei. John Mack a cunoscut consacrarea prin activitatea de la Morgan Stanley, unde si-a castigat numele de "Mack cutitul" datorita perseverentei sale de a reduce nivelul costurilor. El s-a alaturat celor de la Credit Suisse dupa ce a pierdut lupta pentru putere in defavoarea lui Philip Purcell. Noua misiune a lui Mack a fost clara: restructurarea bancii de investitii ce inregistrase pierderi in doi din ultimii trei ani.



Oswald Grubel, fostul partener din conducerea companiei al lui va Mack, va detine singur functia de director executiv. Valoarea actiunilor Credit Suisse nu s-a modificat la bursa elvetiana - 35,20 $.



Hotararea fost insotita de precizarea ca o eventuala fuziune nu face parte din planurile imediate ale companiei.



"Jucatorii de anvergura isi insusesc majoritatea profiturilor din aceasta afacere", declara investitorul David Cooley. "Posibilitatea ca o achizitie sau o fuziune sa fie efectuata de Credit Suisse este chiar mai ridicata in acest moment".



Bancile europene iau in calcul astfel de variante pentru a deveni mai competitive in lupta cu rivalii americani, in special Citigroup si J.P. Morgan Chase. Citigroup a avut un profit de 17,8 miliarde $ anul trecut surclasandu-i pe cei de la Credit Suisse ( 671 milioane $). Valoarea de piata a Citigroup (243 miliarde $) este de aproape sase ori mai mare decat cea a elvetienilor.



Activitatea grupului financiar se va orienta in continuare pe trei directii: investitii si management al activelor prin Credit Suisse Boston; servicii bancare private, corporative si de retail de care se va ocupa Credit Suisse; asigurari ce vor reveni Winterthur, divizia de profil a companiei.