Business Internaţional

Magnatii rusi, mari amatori de arta autohtona

13.12.2004, 00:00 36

Cu buzunarele pline si constiinta nationala bine inradacinata, milionarii moscoviti au fost la Londra saptamana trecuta, pentru a cumpara comori nationale, cu ocazia celei mai mari oferte de picturi rusesti facute vreodata, relateaza The Moscow Times.


"Noii rusi" au acumulat averi importante, ajutati de nivelul ridicat al pretului petrolului si al altor materii prime, dupa care si le-au cheltuit, in parte, pentru achzitionarea unor opere apartinand unor artisti pe care scoala i-a invatat sa-i venereze.


"As spune ca 90% din cumparatori sunt noii rusi, veniti de la Moscova", a declarat Joanna Vickery, specialistul casei de licitatii Sotheby's in arta ruseasca. Sotheby's si Christie's au incercat saptamana trecuta sa profite de pe urma unuia din cele mai dinamice segmente din domeniul artei.


Piata obiectelor artistice de origine rusa este infloritoare, insa boom-ul ei a adus cu sine un numar tot mai mare de falsuri. Faptul a dat nastere la ingrijorari potrivit carora cu cat mai mult platesc cumparatorii pentu o opera de arta, cu atat mai mari sunt sansele ca aceasta sa fie un fals.


Potrivit lui Vladimir Asriev, care se ocupa de licitatii online, bogatii Rusiei sunt pregatiti sa se desparta de sume tot mai mari de bani, pentru a obtine o bucata de patrimoniu national.


"Arta ruseasca este in primul rand o chestiune de prestigiu- mandrie nationala si ceva cu care rusii sunt obisnuiti", a declarat Asriev.


Dorinta de a readuce in Rusia unele din operele de arta vandute in vest inverseaza o tendinta care a inceput in 1917, cand aristocratii fugeau de revolutia bolsevica. Pictori precum Ivan Shishkin, Ilya Repin, Valentin Serov si Ivan Aivazovski au fost foarte cautati in ultimii ani. Indicii calculati in acest domeniu arata o apreciere intre 250% si 600% , comparativ cu 1997.


Atat Christie's, cat si Sotheby's se asteptau la vanzari de peste 8 milioane lire sterline in urma evenimentelor de saptamana trecuta.


Expertii sunt de acord ca, in ultimii ani, rusii au platit preturi mai ridicate pentru obiecte de arta in Londra, decat in orice alt loc in Occident, in parte datorita prestigiului pe care il asociaza cu capitala britanica.


"Multi rusi instariti detin aici locuinte, iar cei nu atat de bogati isi trimit aici copiii la scoala", a explicat William MacDougall, de la MacDougall Arts. Londra a devenit un fel de teren de joaca pentru super-bogatii rusi, printre care si Roman Abramovici, care a investit milioane de lire sterline in clubul de fotbal Chelsea, de cand l-a cumparat, sezonul trecut.


MacDougall si altii sunt pregatiti sa profite de noi posibilitati: artistii interzisi de sovietici in anii '70, sau pictorii rusi care au lucrat la Paris la inceputul secolului XX. "Mai este si clasa de mijloc, aflata in ascensiune", a continuat MacDougall. "Multi din ei au mers in Vest in anii '90 si au obtinut diplome acolo, s-au intors in Rusia si au castigat destul pentru a-si permite sa cheltuiasca, sa spunem, de la 2.000 la 10.000 de lire sterline pe o pictura ruseasca". ioana.leaua@zf.ro