Business Internaţional

Mai multi bani pentru pasagerii nemultumiti

18.02.2005, 00:00 9



Pasagerii companiilor aeriene care nu se vor putea imbarca datorita numarului mare al rezervarilor, a anularilor de zboruri sau a intarzierilor vor putea cere de acum compensatii banesti superioare, informeaza BBC News.



Potrivit noilor reglementari comunitare, compensatiile pe care le vor putea primi pasagerii nemultumiti se vor putea ridica la 250-600 euro, in functie de lungimea zborului. Noua legislatie se aplica tuturor liniilor aeriene, inclusiv celor cu costuri reduse sau celor care ofera zboruri charter.



Companiile aeriene au atacat decizia, afirmand ca noile reglementari le-ar putea forta sa creasca preturile, pentru a acoperi cheltuielile suplimentare generate de nivelul compensatiilor.



Anterior, nivelul daunelor care puteau fi solicitate de pasageri era de 150-300 euro. In plus, nu erau obligate sa ofere compensatii decat companiile care ofereau zboruri programate, pentru un numar prea mare de rezervari. Pentru zborurile anulate nu se ofereau compensatii.



Uniunea Europeana a hotarat impunerea de compensatii sporite pentru a determina liniile aeriene sa nu mai vanda in mod deliberat mai multe rezervari decat numarul de locuri. Aceste practici au adesea drept rezultat imbarcarea pasagerilor in avioane care pleaca mai tarziu decat ora pentru care clientul a platit. De multe ori insa, pasagerii primesc in schimb cupoane de zbor sau calatoresc la o clasa superioara.



De acum incolo, in cazul in cazul transferul la un alt zbor se va face fara acordul pasagerului, linia aeriana va trebui sa-i plateasca daune.



In plus, in cazul in care un zbor este anulat sau intarzie mai mult de doua ore, din vina compeniei aeriene, toti pasagerii vor fi in mod obligatoriu despagubiti. Liniile aeriene nu trebuie sa ofere compensatii daca zborul respectiv a fost anulat sau a intarziat "din cauze exceptionale".



Companiile se tem insa ca aceste "circumstante extraordinare" nu vor include vremea proasta, alertele de securitate sau grevele, evenimente pe care nu le pot controla. ioana.leaua@zf.ro