Business Internaţional

Mai multi someri in Germania

03.09.2004, 00:00 21

Somajul in Germania a cunoscut in luna august cea mai substantiala crestere in decurs de cinci luni, informeaza Bloomberg.
Directorii companiilor din cea mai puternica economie a Europei au fost reticenti la angajarea de personal nou, pe fondul stagnarii consumului (care reprezinta peste jumatate din economia germana) si a previziunilor privind incetinirea cresterii economice. Costul ridicat al muncii actioneaza in acelasi sens. Industria vest-germana s-a situat anul trecut pe locul trei in lume in privinta costurilor, fiind depasita doar de Norvegia si Danemarca.
Numarul celor care cauta un loc de munca a crescut cu 24.000 (a saptea luna consecutiva de crestere) pana la 4,4 milioane persoane, sustine Agentia Federala pentru Forta de Munca, cu sediul la Nurnberg. Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg News, economistii se asteptau la o crestere cu 10.000 a numarului de someri.
Rata somajului a atins nivelul de 10,6%.
Increderea investitorilor germani a ramas, in luna august, pe un trend descendent, in timp ce increderea consumatorilor a atins cel mai scazut nivel in decurs de peste un an. Companii printre care si Volkswagen AG, cel mai mare producator de automobile din Europa, cer angajatilor sa renunte la majorarile salariale sau sa lucreze mai multe ore, pentru a-si pastra posturile.
"Scopul meu este sa evit necesitatea unor concedieri", a declarat Joachim Rohwedder, director executiv al Rohwedder AG, companie producatoare de roboti industriali cu sediul in Bermatingen, sud-vestul Germaniei, care are in prezent 750 de angajati. Potrivit lui Rohwedder, compania sa a convenit cu sindicatele sa prelungeasca saptamana de lucru la 40 de ore, pentru 280 dintre angajati.
Divizia de transport marfa a Deutsche Lufthansa AG, cea mai mare companie aeriana pe sectorul transport marfa, a declarat miercuri ca se pregateste sa opereze reduceri de personal de 10% pana in 2006, pentru a-si creste profitul, pe fondul majorarii costurilor combustibilului.
Volkswagen le-a cerut angajatilor din Germania sa fie de acord cu o inghetare a salariilor timp de doi ani, pentru a mentine 176.544 locuri de munca. Producatorul nu intrevede semne de revigorare a cererii in Germania.
Numarul angajatilor a scazut cu 1.000 de persoane in luna iunie fata de luna mai. Potrivit unui sondaj realizat de Bloomberg, previziunile economistilor vizau o scadere cu 10.000 a numarului de persoane ocupate.
In timp ce somajul creste in continuare, Germania se pregateste sa implementeze primele reduceri de ajutoare de somaj de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Zeci de mii de demonstranti au iesit in strada in fiecare zi de luni din ultimele cinci saptamani, pentru a-si manifesta opozitia fata de aceste reduceri.
Cheltuielile sporite cu ajutoarele de somaj l-au determinat pe ministrul de finante Hans Eichel sa majoreze, marti, previziunile privind deficitul bugetar pentru anul in curs la 3,7% din produsul intern brut, peste limita admisa prin reglementarile UE, pentru al treilea an consecutiv.
De la 1 ianuarie, 2,5 milioane de germani care au fost someri o perioada mai mare de un an, vor fi obligati sa-si utilizeze averea proprie, economiile din pensii si proprietatile detinute de sot sau sotie, inainte de a putea face apel la ajutorul de somaj.
Cresterea economica a Germaniei pe primul semestru a fost alimentata de exporturi. Majorarea cu 33% a pretului petrolului in cursul acestui an a determinat previziuni mai pesimiste pentru expansiunea economica globala.
Somajul in crestere a descurajat consumatorii si a franat ritmul economiilor din cele 12 state din zona euro. Banca Centrala Europeana a mentinut rata dobanzii neschimbata, la nivelul de 2%, pentru a sprijini refacerea economica.
ioana.leaua@zf.ro