Business Internaţional

Managerul unui fond de investiţii de 450 de miliarde de dolari explică ce e greşit în modul în care oamenii privesc economia

Managerul unui fond de investiţii de 450 de miliarde de...

Autor: Alex Ciutacu

28.01.2018, 09:59 2127

Analiştii nu iau în calcul impactul tehnologiei asupra economiei, iar PIB-ul nu reflectă în mod corect creşterea economică deoarece nu au în vedere creşterea accelerată înregistrată de calitatea bunurilor de consum în întreaga lume, explică  Jim McCaughan, CEO al Principal Global Investors, un fond de investiţii are gestionează un portofoliu de 445 de miliarde de dolari, potrivit Business Insider.

 „Cred că oamenii ratează impactul tehnologiei şi că acesta este subestimat de către analişti. Ceea ce vreau să spun este că se poate observa o îmbunătăţire consistentă la nivelul calităţilor bunurilor şi serviciilor, care nu se reflectă în datele oficiale. Dacă te gândeşti la asta, economia creşte defapt mult mai repede decât sugerează PIB-ul”, spune McCaughan.

Investiţiile de capital sunt mult mai productive decât erau înainte. „Tehnologia se asigură de asta. Fie că este conceptul de sharing care pune anumite asset-uri în uz într-un mod mult mai productiv, precum Airbnb, sau poate ai o fabrică care lucrează 24/7 cu roboţi. [...] Toate acestea înseamnă că dobânzile sunt şi vor rămâne mai scăzute decât cred analiştii”.

„Plecând de datele existente, eu cred că inflaţia este supraestimată cu aproape 1% în fiecare an şi că PIB-ul este subestimat cu aproximativ 1% în fiecare an. Şi pentru a înţelege foarte bine cum funcţionează acest fenomen, putem folosi o întrebare care este utilizată de obicei în interviurile la care participă absolvenţi de studii economice – Dacă iei un venit mediu, să spunem 70.000 de dolari pe an, ai vrea să trăieşti cu el acum sau în anii 1900? – Iar majoritatea oamenilor vor spune 1900 deoarece a fost foarte multă inflaţie între timp. Dar, dacă stai să te gândeşti, nu ai avea tehnologie, nu ai avea antibiotic, iar o boală de rutină pe care acum o poţi trata, te-ar putea omorî. Viaţa nu ar fi prea confortabilă. Cum stai în contact cu oamenii? Nu poţi călători să vezi lumea”.