Business Internaţional

Manevrele monetare ale Beijingului, urmarite cu atentie de niponi

27.07.2005, 18:09 16

Speculatiile potrivit carora autoritatile chineze vor incerca sa intarzie orice apreciere a yuanului, ceea ce va limita beneficiile aduse de competitivitatea exporturilor nipone, au determinat o evolutie descendenta a monedei japoneze.

Astfel, yenul a pierdut din nou din cotatie in fata dolarului pentru a treia zi consecutiv, relateaza Bloomberg.

Cursul de schimb al monedei japoneze a scazut cu 1,3% fata de cotatia de la 21 iulie, data la care a inregistrat cea mai mare crestere din ultimii trei ani, dupa ce Beijingul a reevaluat yuanul cu 2,1%.

Banca centrala chineza a transmis ieri ca nu va mai recurge la o masura similara "in viitorul apropiat".

In raport cu dolarul, yenul a coborat pana la valoarea de 111,85 pentru o unitate monetara americana, ieri la Londra, fata de cea de 111,49 inregistrata cu o zi in urma la bursa din New York, potrivit sistemului electronic de tranzactionare EBS. De asemenea, ieri, un euro echivala cu 134,77 yeni, de la 134,50 yeni, in ziua precedenta. Dolarul se tranzactiona in raport cu euro la 1,2053 per euro, de la 1,2059.

Moneda japoneza a castigat 2,3% in fata dolarului la 21 iulie, cand decizia Chinei de a lega yuanul de un cos valutar a atras intarirea acestuia cu 2,1%, pana la 8,11, de la 8,3 yuani pentru un dolar.

"Este prea devreme sa putem evalua actiunea Beijingului", a declarat primul ministru de finante al Japoniei, Sadakazu Tanigaki.

"Trebuie sa monitorizam indeaproape modul in care China alege sa isi administreze politica monetara", a precizat premierul nipon.

Dealerii apreciaza ca banca centrala chineza va pastra yuanul in jurul cotei de 8,11 pentru un dolar in urmatoarele saptamani sau chiar luni, dupa ce principalele tranzactii s-au realizat vineri in jurul valorii de 8,1101 si 8,1102 yuani. Multi specialisti si jucatori din piata considera ca masura chinezilor este mai mult una simbolica si care nu va avea efecte importante asupra economiilor asiatice.