Business Internaţional

Marea Britanie: economia subterana - 10% din PIB

27.07.2004, 00:00 16



Venitul nedeclarat al lucratorilor liber profesionisti din Marea Britanie corespunde unei parti de 10% din PIB-ul tarii, guvernul neputand aplica taxa pe venit, conform unui studiu citat de Bloomberg.



Liber profesionistii, care constituie 12% din economie, nu au declarat intre 39 si 54% din venit. Persoanele din sectorul manufacturier tind sa isi atribuie oficial o proportie mai mica din venit decat in cazul lucratorilor la birou, conform studiului publicat ieri in Economic Journal.



"Activitatile economice nedeclarate reduc baza taxabila in acest mod slabesc finantarea bunurilor publice si a protectiei sociale", s-a aratat in raportul produs de Panayiota Lyssiotou si Panos Pashardes de la Universitatea din Cipru impreuna cu Thanasis Stengos de la Universitatea din Gguelph, Canada.



Guvernul britanic incearca sa limiteze sustragerea de la plata taxelor pentru a majora incasarile, in conditiile in care cheltuielile pe servicii publice au largit deficitul bugetar la 37,5 miliarde de lire sterline pentru anul fiscal incheiat in aprilie. Marea Britanie a produs bunuri si servicii in valoare de aproximativ 1.100 miliarde de lire sterline in anul trecut. dan.zavoianu@zf.ro