Business Internaţional

Marţi s-a vândut la licitaţie cea mai scumpă carte din lume, cu 14 milioane de dolari

Marţi s-a vândut la licitaţie cea mai scumpă carte...

Autor: Octavian Calei

27.11.2013, 11:54 2865

Bay Psalm Book, una dintre cele 11 copii supravieţuitoare ale primei cărţi care a ieşit din tiparniţă în SUA, a fost adjudecată marţi pentru suma record de 14,2 milioane de dolari într-o licitaţie organizată de Sotheby’s în New York, scrie The Guardian.

Iniţial, analiştii preconizau că valoarea cărţii va ajunge la 30 de milioane de dolari, însă cu toate acestea a depăşit recordul anterior al preţului plătit pentru o carte, cel de 11,5 milioane de dolari din decembrie 2010, pentru „Birds of America”, scrisă John James Audubon.

Bay Psalm Book, o traducere rară din 1640 a Psalmilor biblici în engleză, a fost cumpărată marţi de către David Rubenstein, co-fondator şi co-CEO al fondului privat de investiţii Carlyle Group LP. Cartea va porni într-un circuit de împrumut la mai multe biblioteci de pe teritoriul SUA înainte de a fi plasată într-una din ele pe termen lung.

„Suntem bucuroşi că am stabilit un nou record mondial la o licitaţie de carte, lucru ce confirmă faptul că aceast titlu rămâne un punct de referinţă al culturii americane”, a spus David Redden, şef al departamentului cărţi Sotheby’s.

Bay Psalm Book a fost tipărită în 1640 la Cambridge, Massachusetts, şi este una dintre cele mai bine păstrate cărţi din cele 1.700 de exemplare tipărite în total.

Cartea a aparţinut bisericii protestante Old South din Boston şi a fost vândută pentru a obţine fondurile necesare acoperirii costurilor de reparaţie a clădirii şi pentru a finanţa activitatea congregaţiei. Biserica mai deţine încă o copie a cărţii, în timp ce alte restul copiilor supravieţuitoare se află în universităţi precum Harvard şi Yale.