Business Internaţional

McDonald''s isi premiaza post-mortem directorii

08.04.2005, 20:31 21

McDonald''s a anuntat ca a virat bonusuri de peste cinci milioane de dolari (3,9 mil. euro) in conturile defunctilor directori generali Jim Cantalupo si Charlie Bell, relateaza CNN Money.

Cantalupo, care a decedat in luna aprilie a anului trecut din cauza unui atac de cord, a primit un bonus postum de 1,8 milioane de dolari (1,4 mil. euro) drept recunoastere a "contributiei remarcabile" pe care a adus-o companiei, au precizat oficialii grupului. McDonald''s a afirmat ca bonusul este similar cu cel pe care l-ar fi primit Cantalupo daca ar fi lucrat pentru companie pentru tot anul 2004.

Conturile lui Cantalupo au fost majorate cu inca 791.000 de dolari (614.000 euro) ca parte a programului de acordare de stimulente pe termen lung aplicat de companie.

Bell, succesorul lui Cantalupo, a fost recompensat cu 3,2 milioane de dolari (2,5 mil. euro) dupa decesul sau din luna ianuarie, survenit in urma unui cancer. El a parasit pozitia de CEO in luna noiembrie din pricina bolii.

McDonald''s i-a cumparat o locuinta lui Bell pentru care a achitat 3 milioane de dolari (2,3 mil. euro) dupa demisia sa. Bell a incetat din viata in tara sa natala, Australia, unde a fost transportat cu un avion echipat medical platit de companie.

Cantalupo, care a fost reintegrat in 2002 in companie pentru a prelua cea mai inalta functie la McDonald''s, a fost creditat cu merite insemnate in revitalizarea vanzarilor diviziei americane, prin introducerea de noi meniuri cum ar fi salatele, prin lansarea unei campanii de publicitate inovative si prin prelungirea programului de lucru la uni-tatile McDonald''s.

Bell, care a fost mana dreapta a lui Cantalupo, a avut, de asemenea, un rol esential in implementarea planului de relansare a companiei.

Jim Skinner, care ocupa in prezent functia de director general, a primit un stimulent de 2,2 milioane de dolari (1,7 mil. euro), drept recunoastere a "meritelor sale in obtinerea rezultatelor remarcabile din acest an", a explicat compania. In momentul in care a fost promovat la carma McDonald''s el a mai primit si 250.000 de optiuni pe actiuni si alte 40.000 de titluri restrictionate in functie de performante. marius.anton@zf.ro