Business Internaţional

Miliardarul Leonid Mihelson atacă prima poziţie a topului celor mai bogaţi ruşi

Miliardarul Leonid Mihelson atacă prima poziţie a topului celor mai bogaţi ruşi

Leonid Mihelson, miliardarul care controlează cel mai mare producător privat de gaze naturale din Rusia, Novatek

Autor: Ioana Nita

23.08.2012, 00:03 1040

Leonid Mihelson, miliardarul care contro­lează Novatek, cel mai mare producător privat de gaze naturale din Rusia, a urcat pe poziţia a doua în clasamentul celor mai bogaţi ruşi, cu o avere cu "doar" 400 milioane dolari mai mică decât cea a ocupantului primului loc, Alisher Usmanov, scrie Bloomberg.

Mihelson, fost inginer, are o avere de 16,8 mi­liarde dolari şi a urcat pe poziţia a doua a clasa­mentului, întocmit de Bloomberg, după ce a cumpărat pachetul majoritar de acţiuni la o companie rusă de produse chimice pentru o sumă modică faţă de actuala valoare a afacerii. El a plătit mai puţin de patru miliarde dolari pentru o participaţie de 57% la Sibur Holding, cel mai mare producător din industria petrochimică din estul Europei, printr-o serie de tranzacţii efectuate din decembrie 2010 până la sfârşitul anului trecut. În prezent, participaţia sa valorează aproximativ şapte miliarde dolari.

În urmă cu zece ani Sibur era o unitate împovărată de datorii a monopolului rus al exporturilor de gaze Gazprom, deţinut în proporţie de 50% de stat. În prezent, Sibur se pregăteşte pentru a lansa o ofertă publică iniţială care ar putea aduce averii lui Mihelson un plus de câteva miliarde de dolari. "Ţinând cont de poziţia de monopol a companiei pe piaţa petrochimică din Rusia şi de intenţia de a majora producţia, eu eva­luez Sibur la 12 miliarde do­lari", a afirmat Alexander Osin, economist-şef la com­pania de investiţii Finam Management. El a adăugat că în următorii cinci ani capitalizarea Sibur s-ar putea dubla sau chiar tripla.

Mihelson şi-a început cariera ca inginer. El şi-a vândut maşina, o Lada, pentru a cumpăra acţiuni la o companie de construcţii de conducte de gaze care a fost privatizată după prăbuşirea URSS. Ulterior, omul de afaceri a pus bazele unui producător de petrol şi gaze care a devenit Novatek.

În 2005 Novatek a vândut 19% din acţiuni la Bursa de la Londra, strângând astfel 966 milioane dolari. Mihelson a vândut 7% din companie în oferta publică iniţială de la Londra, ceea ce i-a adus un câştig de peste 350 mil. dolari. Un an mai târziu Gaz­prom a achiziţionat 19.4% din Novatek de la omul de afaceri rus şi de la partenerii săi pentru mai mult de 2,3 mld. dolari. În prezent, Mihelson deţine peste 25% din Novatek, ceea ce valorează 8,9 miliarde dolari.

Valoarea de piaţă a Novatek a crescut mai mult de două ori din 2006 până în prezent. În aceeaşi perioadă acţiunile Gazprom, cea mai mare companie din Rusia după valoarea de piaţă, au înregistrat o scădere de peste 50% din cauza cererii slabe de gaze din Europa şi a investiţiilor mari în conducte.