Business Internaţional

Miliarde de dolari parasesc Rusia

10.08.2004, 00:00 16

Iesirile de capital din Rusia par sa atinga niveluri record in cursul anului acesta, Financial Times estimand cifre de 8-8,5 miliarde de dolari, in timp ce un oficial rus de la Ministerul Comertului si Economiei a avansat sume intre 8 si 12 miliarde de dolari.
Potrivit declaratiilor autoritatilor ruse, iesirile de capital din tara s-au accelerat, confirmand, in aparenta, temerile ca intreaga campanie dusa de guvern impotriva Yukos afecteaza economia.
German Gref, ministrul economiei, a spus ca totalul net al iesirilor de capital s-ar putea cvadrupla, de la 2,9 miliarde de dolari in 2003, la 8-8,5 miliarde de dolari in 2004, depasind prognoza bancii centrale cu 6,5 miliarde de dolari, si spune ca nu se asteapta la o schimbare a situatiei in Rusia mai devreme de 2006-2007.
Afacerea Iukos a erodat increderea populatiei in drepturile de proprietate, si a lovit in plin apetitul investitorilor straini pentru activele rusesti.
Philip Pole, director de cercetare a pietelor emergente la HSBC, a spus ca circumstantele actuale sunt o consecinta directa a ceea ce s-a intamplat la Iukos. Companiile rusesti pastreaza mai multi bani acum in strainatate. "Vor fi mai putine investitii, iar cresterea economica va fi mai scazuta".
A doua companie petroliera din Rusia, Iukos, este sub amenintarea falimentului, din cauza datoriilor de  3,4 miliarde de dolari, afacerea fiind vazuta de opinia publica drept o razbunare a regimului de la Kremlin asupra fostului actionar majoritar, Mihail Hodorkovski.
Ingrijorarile ca acest conflict ar putea afecta exporturile Rusiei exact acum, cand cererea globala se apropie vertiginos de niveluri record, iar capacitatea de productie este aproape de limita, au condus la majorari consecutive ale pretului petrolului.
Ministerul Justitiei ruse a spus ca notificarea trimisa companiei recent prin care aceasta era autorizata sa isi foloseasca conturile pentru a plati muncitorii, furnizorii si providerii de servicii, nu avea temei legal, deci a trebui sa fie revocata. "Toate fondurile care sosesc in conturile Iukos vor fi preluate si transferate la buget, pentru a acoperi datoriile", a spus ministerul.
Incertitudinile care planeaza asupa drepturilor actionarilor au atacat piata de capitaluri din Rusia, preturile obligatiunilor inregistrand fluctuatii puternice. Preturile actiunilor rusesti au fost tulburate in absenta unei pozitii clare a autoritatilor, dar si influentate semnificativ de speculatiile de tot felul legate de Iukos. Actiunile Iukos au crescut cu 10% duminica. "Cand vedem ca declaratiile arbitrare ale guvernului au un impact asa de puternic asupra preturilor titlurilor de valoare, incepem sa observam semnalele proaste despre starea pietei de capital din Rusia", e de parere Steven O'Sullivan, director la UFG Deutsche, o banca moscovita de investitii.
Obligatiunile internationale ale tarii au tras inapoi alte piete emergente, in ciuda beneficiilor aduse veniturilor din export de catre cresterea preturilor la petrol. Potrivit JP Morgan, obligatiunile rusesti au scazut cu 1,1% anul acesta, comparativ cu aprecierea de 1% a pietei.
Analistii spun ca afacerea Iukos  a redus  considerabil sansele ca agentia de rating Standard&Poor's sa modifice si ea favorabil ratingul Rusiei, dupa exemplul Moody's. John Bates de la West LB a spus: "Piata primara va fi foarte inceata, in special pentru companii mai mici. A fost facut prea mult rau increderii investitorilor in mediul de afaceri".

Stabilitatea sistemului bancar este principala problema
Rusia are in spate o intreaga istorie de fluctuatii de capitaluri de la colapsul Uniunii Sovietice in 1991. Dar, anul trecut, un boom al creditelor externe a redus cifrele, adevarate barometre ale increderii in mediul investitional, pana la 2,3 miliarde de dolari.
Abia in martie, ministrul de finante Alexei Kudrin, a prevazut ca Rusia post-sovietica va inregistra primul flux net de capital, in jur  de 3-4 miliarde de dolari. Dar asta a fost inainte de a doua mare criza a sistemului bancar din Rusia. Potrivit bancii centrale, iesirile de capital nete in primul semstru al anului totalizeaza 5,5 miliarde de dolari, comparativ cu intrarile de 3,8 miliarde de dolari din aceeasi perioada a anului trecut. "Cred ca ministrul Gref subestimeaza circulatia capitalului, care este clar mult mai intensa", subliniaza Alexei Moisseiev de la Renaissance Capital, din Moscova.
"Afacerea Iukos a avut, fara indoiala, un efect negativ asupra situatiei, dar nu cred ca a jucat un rol decisiv", a spus Andrei Klepach, seful departamentului de macroeconomie din cadrul Ministerului Economiei si Comertului. El a declarat intr-un interviu pentru The Moscow Times ca  stabilitatea sistemului bancar este principala responsabila, urmata de vanzarile excesive de ruble. "Daca guvernul isi va continua politica de alarmare a pietei de capital, intrarile masive nu se vor produce nici in 2006, nici in 2007 sau 2008", a mai adaugat Klepach.
Moisseiev spune ca alte companii de talie mare, care se tem de acelati tip de tratament, retrag bani din conturile rusesti, desi studiile arata ca firmele mici continua sa investeasca.
Natalia Orlova, economista la Alfa Bank, se indoieste ca deteriorarea actiunilor Iukos a cauzat aceasta reactie din partea investitorilor. Klepach a spus ca pricipalele iesiri de capital au provenit din sectorul bancar, care a fost presurizat de lipsa lichiditatilor de pe piata interbancara. "In prima jumatate a anului, 7 miliarde de dolari au parasit bancile", a precizat Klepach.
Rusii au cumparat 1,7 miliarde de dolari in iunie, cu 57% mai mult decat in luna mai, ceea ce denota increderea sporita a populatiei in monedele straine.

Lista Kremlinului
In timp ce opinia publica e din ce in ce mai contrariata de drepturile asupra proprietatii, presedintele Vladimir Putin a publicat pe site-ul sau oficial o lista care cuprinde 1.063 de intreprinderi, de la aeroporturi regionale la monopolul de stat Transneft, pe care Kremlinul le considera de importanta strategica.
Pe lista se afla  514 intreprinderi detinute de stat, si alte 549 in care statul detine mai mult de 25%, si se regasesc aici Alrosa, Gazprom, Rosgosstrakh, gigantul din asigurari, firma de aparare Sukhoi, si un numar de aeroporturi regionale de pe tot cuprinsul tarii.
Guvernul a spus ca lista priveste intreprinderi care "au semnificatie strategica pentru asigurarea apararii statului, protectia moralurilor, a sanatatii, drepturilor si intereselor legale ale cetatenilor rusi".
Unele companii de pe lista, precum Alrosa si Aeroflot, au fost luate in vedere anterior pentru privatizare. Includerea lor pe lista nu inseamna ca privatizarea a devenit interzisa, spune Arkady dvorkovich, seful corpului de experti din administratia prezidentiala.
"Includerea pe lista inseamna ca orice tranzactie care implica aceste companii va trebui sa aiba aprobarea presedintelui". Alrosa detine monopolul in  producerea de diamante, iar linia aeriana nationala Aeroflot are o participatie a statului de 51,17%.
In fiecare an, Rusia privatizeaza un anume numar de companii, detinute sau controlate de stat. Anul viitor, 1.324 intrepinderi sunt pe lista pentru a fi vandute, iar statul vrea sa mai renunte si la 566 de pachete de actiuni pe care le are la diferite alte companii.

Pe cerul Yukos incepe sa rasara soarele
Actiunile Iukos au avansat puternic, cu 18%, la bursa din Moscova, dupa ce justitia a respins, punerea sub sechestru a principalei unitati de productie, considerata cea mai mare victorie inregistrata pina in prezent de grupul rus in lupta sa pentru supravietuire. Noua hotarare pare a fi una din rarele vesti bune pentru Iukos, dar inca sunt putine motive care sa insinueze domolirea asaltului asupra gigantului petrolier.
Decizia a survenit dupa ce un consortiu care implica si numele unor investitori din Golful Persic in colaborare cu aliatul Menatep, Constantin Kagalovski, a anuntat ca e dispus sa plateasca integral datoriile companiei, pentru a o salva. "Mai mult de jumatate din fonduri ar veni de la tari din Golful Persic, deci suntem gata sa rezolvam orice problema legata de datorii, platind cat este nevoie", a spus Kagalovski. "Daca este nevoie, vom plati si pagubele produse de Hodorkovski si Lebedev", a mai adaugat Kagalovski, un vechi aliat al controversatului Hodorkovski. Fara sa precizeze de unde vin banii, Kagalovski a refuzat sa spuna daca a primit un raspuns de la Kremlin. 
"Este, probabil, cea mai mare victorie pentru companie de cind Ministerul Justitiei a anuntat, in urma cu o luna, ca Iuganskneftegaz va fi evaluata in vederea unei viitoare vinzari", a aratat societatea de brokeraj Troika Dialog.
Punerea sub sechestru a Iuganskneftegaz, care contribuie cu mai mult de 60% la productia totala a Iukos, si planificata vinzare a unitatii ar fi fost cele mai severe masuri luate de executorii judecatoresti insarcinati cu recuperarea unor arierate fiscale de 3,4 miliarde de dolari.
Deoarece batalia finala dintre Iukos si administratia de la Moscova nu a inceput inca, actiunile au fost caracterizate in ultima perioada de volatilitate accentuata.
"Nimeni nu intelege ce se intimpla si este mai multa emotie in piata decit o intelegere clara a situatiei", a afirmat Oleg Dobritski, trader la Renaissance Capital.
andreea.paun@zf.ro