Business Internaţional

Milton Friedman avanseaza ideea colapsului in zona euro

18.05.2004, 00:00 21

Milton Friedman, economistul american distins cu Premiul Nobel si una dintre cele mai proeminente figuri ale economiei secolului XX, crede ca exista "o puternica posibilitate " ca cele 12 membre ale eurozone sa inregistreze un colaps in urmatorii ani.
Intr-un interviu acordat in exclusivitate pentru EU Observer, profesorul Milton Friedman a afirmat ca "exista aceasta puternica posibilitate de colaps in zona euro, in urmatorii ani, din cauza diferentelor dintre tari care se acumuleaza. Nu spun ca este o certitudine, ci doar o puternica posibilitate."
El a mai spus ca euro ar putea fi inlocuit cu vechile monede nationale. Cea mai mare preocupare a lui Friedman se refera la faptul ca este dificil sa obtii o uniune economica intre tari care au economii, culturi si limbi diferite, iar aceste diferente se vor accentua odata cu valul noilor mebri. Desi accepta ideea ca " euro s-a descurcat destul de bine pana acum",  economistul spune ca "exista probleme cu privire la moneda unica, in special din perspectiva noilor membri. Acestia sunt obligati legal sa treaca la moneda unica, Cipru, Estonia, Lituania si Slovenia indicand deja ca intentioneaza sa o faca foarte curand.
Friedman, care a jucat un rol extrem de important in definirea economiei SUA in ultima jumatate a secolului XX, nu priveste prea optimist sansele UE de a-si realiza telurile economice autoimpuse, cunoscute drept agenda de la Lisabona.
"Nu cred ca UE va prinde SUA din urma pana in 2010. Este un vis frumos si o speranta, iar eu le doresc asta, pentru ca lumea intreaga ar avea de castigat", a adaugat el. "Dar cred ca sansele ca sa se ajunga aici sunt foarte mici. Restul lumii nu o sa ramana incremenit. India nu va ramane nemiscata, China si SUA nici atat", a continuat economistul.
Mai mult, el crede ca UE si SUA vor fi ajunse din urma de cresterea economica extrem de rapida a Chinei. "E aproape sigur ca, in ritmul de crestere actual, China va depasi atat UE cat si SUA. Dar mai este multa vreme pana atunci", a conchis Friedman.
Premiat cu Nobel in 1976, profesorul are o multime de sfaturi pentru UE: "Nu este nici un dubiu asupra a ceea ce ar trebui sa faca UE. Regulile si reglementarile trebuie desfintate. Renuntati la cheltuielile in exces. Economia europeana este impovarata de regulamente. Nu este nimic in neregula cu puterea economica a tarilor, individual. Dar s-au impovarat cu a gama larga de reguli care le sufoca economiile", a explicat Friedman.
BCE tine mortis la  regulile sale
Pe continent, Banca Centrala Europeana considera zona euro indivizibila, dogma absoluta pentru politica sa monetara. BEC a calculat pentru fiecare tara competitivitatea in confruntarii cu euro. Evolutiile din ultimii ani ale acestor 12 tari sunt departe de a fi uniforme. Degradarea competitivitate-pret a fost resimtita de toate tarile membre, Austria fiind cel mai putin atinsa-pierzand 4,6%, spre deosebire de Irlanda, care este afectata cel mai serios, cu un handicap de 16,2%.
Exista doua explicatii pertinente pentru aceste diferente considerabile. Prima cauza- destinatia exporturilor, care, cu cat sunt mai departe de zona euro, cu atat sunt mai afectate de cresterea devizei. Irlanda efectueaza doar 38,8% din exporturi in interiorul uniunii, ceea ce este un record absolut. In schimb, Franta exporta aproape 60%, ceea ce o situeaza la mijlocul clasamentului. A doua cauza majora este inflatia, Irlanda fiind cea mai inflationista tara in comparatie cu celelalte, ea inregistrand cresteri ale pretului de 3,5 ori mail mult decat media celorlalte tari, in 2002 si 2003. Concluzia BCE este ca "moneda unica a contribuit la atenuarea incidentelor ratelor de schimb asupra competitivitatii diferitelor tari din zona euro."
Copiii rebeli ai Europei, Franta si Germania, viseaza  la campioni industriali
Pe de alta parte, Franta si Germania sunt determinate sa creeze campioni industriali si sa lupte impotriva delocalizarilor. Bruxelles-ul se opune modului de actiune al celor doua, mai ales cu privire la armonizarea fiscalitatii intreprinderilor.
Jacques Chirac s-a aratat favorabil unei aliante Alstom-Siemens, si tuturor parteneriatelor echilibrate, sustinand si acordul semnat de Sanofi cu Aventis. Comisia Europeana nu este de acord cu initiativa de armonizare a taxelor impuse asupra companiilor din UE, idee promovata de cele doua tari mentionate mai sus. Comisia apreciaza actiunea ca "lipsita de substanta", pentru ca in Estonia, impozitul pe profit este nul, iar in Lituania sau Cipru se ridica la doar 15%.
Cancelarul Gerhard Schroder a semnalat dupa o conferinta a bancherilor de saptamana trecuta ca  este nevoie de o fuziune care sa creeze o banca sau chiar doua care sa fie competitive pe plan global. Fara sa insinueze nimic despre o anume fuziune, cancelarul nu a luat o pozitie publica nici despre varianta ca Deutsche Bank, cea mai mare banca germana, va prelua Postbank, banca detinuta de stat.