Business Internaţional

Ministrul Apărării din Germania: Rusia va trimite peste 100.000 de militari la exerciţiul Zapad

Ministrul Apărării din Germania: Rusia va trimite peste...

Autor: Marian Avram

07.09.2017, 15:37 557

Aceste declaraţii contrazic cifrele înaintate de Moscova, care preciza că la exerciţiul militar vor participa doar 13.000 de militari din Rusia şi Belarus. Cu toate că Moscova a dat asigurări că acest exerciţiu are scop defensiv, mai multe state NATO şi-au exprimat îngrijorările în privinţa unor posibile acţiuni ofensive ale Rusiei.

”Este de necontestat faptul că asistăm la o demonstraţie de capabilităţi şi de forţă din partea Rusiei”, a afirmat Ursula von der Leyen în cadrul unei întâlniri a miniştrilor Apărării din UE, ce a avut loc la Tallin.

”Oricine are dubii în privinţa asta trebuie să se uite la numărul mare al forţelor ce vor participa la exerciţiul Zapad: peste 100.000”, a mai declarat ministrul german al Apărării.

Potrivit Rusiei, la mai puţin de 13.000 de militari, participarea la exerciţiu a observatorilor internaţionali nu este obligatorie.

Tot joi, preşedintele ucrainean Petro Poroşenko s-a declarat îngrijorat de exerciţiul militar ruso-belarus, afirmând că nu exclude posibilitatea creării unor grupe de atac formate din trupe ruse, ce s-ar putea pregăti de o invazie a teritoriului ucrainean.

Rusia şi Belarusul organizează Exerciţiul militar "Zapad 2017" în perioada 14-20 septembrie, în apropierea frontierelor unor state NATO precum Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia. Moscova a dat asigurări că exerciţiile au caracter "defensiv", urmând să participe doar 13.000 de militari.