Business Internaţional

Neregulile AIG ii scad ratingul

01.04.2005, 00:00 9


Valoarea contabila a companiei American International Group (AIG) ar putea fi redusa cu 1,66 miliarde de dolari (1,28 miliarde de euro) in urma corectarii unor rapoarte contabile inexacte, relateaza Financial Times.


Dezvaluirile, care au pornit de la tranzactiile cu General Re, o subsidiara a companiei Berkshire Hathaway, detinuta de Warren Buffett, se adauga incertitudinilor cu privire la situatia financiara a celui mai mare asigurator din lume.


Reprezentantii AIG au declarat ca, in urma examinarii tranzactiilor din ultimii 14 ani, "inca nu se pot pronunta cu privire la necesitatea recalcularii castigurilor din trecut". Aceste lucruri au dus la privarea AIG de ratingul AAA, acordat de Standard & Poors, care a reevaluat compania la AA.


Autoritatile nu au fost surprinse de comunicatele companiei. "Nimic din ce s-a prezentat nu este nou pentru noi. Cred insa ca oamenii nu au nici o idee despre ce va urma. Intreaga situatie este foarte fragila", a spus una dintre persoanele apropiate cercetarilor.


Purtatorul de cuvant al lui Eliot Spitzer, procurorul general al New Yorkului, este de parere ca dezvaluirile facute de AIG reprezinta "un pas binevenit spre transparenta".


"Profunzimea si multimea problemelor, precum si aparenta lipsa a controlului contabil la AIG sunt alarmante. Mersul cercetarilor ne ofera in fiecare zi alte informatii din interiorul unei companii care se pare ca a incercat sa-si creasca profitul operational prin diminuarea rezervelor destinate acoperirii pierderilor si prin exagerarea profitabilitatii investitiilor", a spus William Wilt, analist la Morgan Stanley.


In urma acestor descoperiri, Maurice "Hank" Greenberg a fost demis din functiile de presedinte si director executiv al companiei de asigurari pe care a reprezentat-o timp de 40 de ani. Au fost descoperite si legaturi intre Starr International, o companie privata la care Greenberg este inca director, si Union Excess o societate cu sediul in Bermude care a preluat unele riscuri de la AIG.


Se pare ca Starr, ce detine 12% din actiunile AIG, a oferit o garantie financiara care proteja actionarii Union Excess de eventuale pierderi.stelian.vezentan@zf.ro