Business Internaţional

Nick Leeson, istoria celebra a unei fraude financiare

28.02.2005, 00:00 1173

Saptamana trecuta s-au implinit zece ani de cand brokerul Nick Leeson fugea din Singapore, dandu-si seama ca nu mai poate acoperi pierderile de 1,3 miliarde de dolari (un miliard de euro) care adusesera banca la care lucra in pragul falimentului, scrie BBC.


Leeson adunase deja pierderi uriase in decurs de un an, dar in dimineata de 23 februarie 1995 presiunea a atins punctul critic. Intr-o ultima incercare de a acoperi pierderile, traderul bancii engleze Barings a mizat pe cresterea indicelui Nikkei, al principalelor actiuni japoneze.


Insa pariul sau nu a mers. Bursa japoneza a continuat sa scada, iar pierderile au crescut si mai mult. In acea zi, pana la ora pranzului, Leeson pierduse deja peste 50 de milioane de dolari, iar seful sau l-a chemat sa explice gaura uriasa care s-a ivit in bilantul Barings.


Dupa cum scrie Leeson in romanul sau autobiografic "Rogue Trader", "venise vremea sa fuga". In dupa amiaza acelei zile de joi, Leeson a plecat de la birou si s-a imbarcat in primul zbor catre Kuala Lumpur impreuna cu sotia sa Lisa. Acolo s-au cazat la hotelul de cinci stele Regent.



Descoperire tarzie


Intre timp, in cealalta parte a lumii, directorii executivi ai Barings din Londra incepeau sa descopere adevarata amploare a pierderilor. A doua zi, editiile de duminica ale cotidianelor britanice publicau stirea ca cea mai veche banca a tarii era in pragul falimentului si incepea vanatoarea brokerului fugar.


Imediat au aparut zvonuri ca Leeson fugise in Porsche-ul sau pe autostrada catre Malaiezia sau ca acesta plecase cu iahtul sau privat. De fapt, Leeson si sotia sa se ascundeau intr-o statiune de lux in Malaiezia. Dupa ce au vazut stirea falimentului bancii Barings peste cateva zile pe prima pagina a unui ziar, ei au planuit intoarcerea in Anglia, pentru a scapa de autoritatile din Singapore. Insa, pe 2 martie, Leeson a fost arestat pe aeroportul din Frankfurt si vanatoarea internationala a acestuia a incetat. Apoi Leeson a fost extradat in Singapore unde a fost judecat pentru frauda si condamnat la sase ani de inchisoare.


In ciuda condamnarii lui Leeson pentru frauda, o parte dintre colegii sai au sustinut ca acesta nu a fost singurul vinovat.


"Conducerea a avut prea multa incredere in el", declara la acea vreme un angajat al diviziei din Singapore a Barings. "Nick era brokerul vedeta al Barings, deoarece tranzactiile lui au adus sume uriase bancii. Din aceasta cauza, multe cecuri si inregistrari contabile importante au fost ignorate."


Totusi, activitatea lui Leeson in Singapore a fost una destul de controversata.


"Nick nu vorbea prea mult cu colegii sai", isi aminteste un fost coleg. "Era un tip retras, insa avea ceva reputatie in oras."



Reputatia sa nu era una tocmai pozitiva. Leeson fusese dat afara din Clubul de Cricket din Singapore, pentru manifestari rasiste si pentru lovirea altui membru. Cu alta ocazie, Leeson a fost arestat o noapte pentru expunere indecenta intr-un bar.


Amintirea lui Leeson mai dainuie inca in barul sau favorit din Singapore, Harry's bar. Acesta este un local linistit pe chei, unde se asculta jazz, aflat la o aruncatura de bat de districtul financiar, unul din locurile de intalnire obisnuite pentru brokerii din oras.


"L-am intalnit pe Nick aici de cateva ori", isi aminteste Leong Sze Hian, fost trader valutar contemporan cu Leeson. "Era un tip obisnuit si nu ti-ai fi dat seama ca el e omul care a scufundat Barings."


Insa mijlocul anilor '90 au reprezentat o perioada ametitoare pentru brokerii din Singapore. Timp de 10 ani acestia operasera pe o piata in crestere si toata lumea castigase foarte mult. Apoi, dintr-o data, castelul din carti de joc s-a prabusit.


"Imi amintesc bine de februarie 1995, deoarece si norocul meu a inceput sa se intoarca atunci", spune Leong. "La acea vreme faceam tranzactii cu dolari si yeni si am pierdut 60.000 de dolari din banii mei la o singura tranzactie care aproape m-a falimentat."


O lira pentru Barings


La cateva zile dupa arestarea lui Nick Leeson in Frankfurt, Barings Bank a fost vanduta gigantului financiar olandez ING pentru suma simbolica de o lira sterlina, punand capat istoriei de 230 de ani a bancii britanice. Banca a fost redenumita ING Barings, insa ING a renuntat apoi la Barings in logo, ramanand doar ING.


In Singapore nimeni nu mai vrea sa fie asociat cu numele Barings sau cu Nick Leeson. Fostii colegi neaga ca l-ar fi cunoscut vreodata, in librarii nu se gaseste nici un volum al autobiografiei sale, iar magazinele care vand DVD-uri tin pe stoc filmul Rogue Trader, in care joaca Ewan McGregor si Anna Friel.


Cu toate astea, numele lui Leeson mai dainuie inca in barul lui Harry, unde saptamana trecuta a fost sarbatorit printr-o tranzactie cu Bank Breaker, un cocktail special creat pentru a-l comemora pe celebrul broker.


Pentru patronul barului, Andrew Koh, legatura cu Leeson a fost o binecuvantare. "Cand Nick a fost eliberat din inchisoarea Changi, in 1999, am organizat o petrecere intitulata 'Zborul catre Libertate'", isi aminteste Koh. "Doua ore am servit clientilor bere gratis si angajatii purtau tricouri pe care era inscriptionat 'Leeson Learned His Lesson' (Leeson si-a invatat lectia). Am sperat ca Nick va veni sa bea un pahar cu noi, insa nu a venit, fiind expulzat urgent de catre autoritati."


Inceputurile maririi si ale decaderii


Viata lui Nick Leeson a inceput ca o poveste clasica de cersetor devenit print. Leeson provine dintr-o familie modesta si la scoala nu a fost niciodata un elev stralucit. Si-a picat examenul final la matematica si a terminat studiile doar cu cateva calificari.


La inceputul anilor '80 insa, a obtinut o slujba ca functionar la banca Coutts, urmata de o serie de posturi la alte banci, de unde a ajuns in final la Barings. Aici a facut rapid o impresie buna si a fost promovat ca trader.


Nu a trecut mult timp, si a fost numit manager al operatiunilor pe piata futures, la bursa din Singapore (SIMEX). In noua lui functie, Leeson castiga milioane pentru Barings, prin efectuarea unor speculatii pe evolutia viitoare a indicelui japonez Nikkei. Sefii de la Londra priveau cu multumire acumularea profiturilor si aveau tot mai multa incredere in geniul nou descoperit al pietei de capial.


Nick Leeson si sotia lui Lisa pareau ca au totul: un salariu de 50.000 de lire sterline (72.228 de euro), bonusuri de pana la 150.000 de lire sterline (216.685 de euro), weekend-uri in locuri exotice, un apartament la moda si o multime de petreceri. Pe deasupra, mai pareau si foarte indragostiti.


Leeson a inceput prin vanzarea si cumpararea celor mai simple instrumente derivate, contracte futures pe indicele Nikkei 225, echivalentul japonez al indicelui britanic FTSE 100. Initial, nu a fost nevoit sa puna la bataie decat o mica proportie din valoarea totala tranzactionata, facand posibila acumularea de pierderi care depaseau de multe ori resursele sale. Cu toate acestea, Leeson parea infailibil directorilor Barings. La sfarsitul lui 2003, el obtinuse pentru banca britanica castiguri de peste 10 milioane de lire sterline (14,4 milioane de euro), circa 10% din profitul total al acelui an.


Banca nu era constienta de expunerea sa reala, traderul pretinzand ca executa ordinele de cumparare ale unui client. Si nici nu stia ca Leeson isi ascundea pierderile in contul de eroare 88888. Contul fusese infiintat pentru a acoperi o greseala facuta de un membru neexperimentat al echipei de la Barings, iar Leeson il utiliza acum pentru a-si ascunde propriile pierderi, care cresteau cu repeziciune.


Vechea banca a comis o greseala fatala: i-a permis lui Leeson sa ramana in functia de trader-sef si sa se ocupe de decontarea propriilor operatiuni, activitati care de obicei nu se executa de o singura persoana. In acest context, lui Leeson i-a fost mult mai usor sa-si ascunda pierderile.


In luna decembrie a anului 1994, sumele trecute cu cerneala rosie in contul 88888 ajunsesera la valoarea de 512 milioane de dolari (387,5 milioane de euro).


Tot mai disperat, Leeson a efectuat o noua tranzactie cu instrumente derivate, bazandu-se pe faptul ca indicele Nikkei nu va scadea sub 19.000 de puncte. In acel moment, calculele sale pareau rezonabile, avand in vedere ca economia japoneza era in curs de redresare, dupa o recesiune de 30 de luni.


Pe 17 ianuarie 1995 insa, orasul japonez Kobe a fost devastat de un cutremur de 7,2 grade. Indicele Nikkei, cu o evolutie anterioara stabila, a plonjat cu 7 procente in decurs de o saptamana. Pe masura ce pierderile se acumulau, Leeson solicita noi fonduri pentru a continua sa tranzactioneze, sperand sa-si acopere pozitia prin incheierea mai multor contracte.


Traderul se astepta ca dupa cutremur sa urmeze o refacere a pietei de capital si o stabilizare a indicelui japonez la 19.000 de puncte. Leeson nu avea insa nici un fel de acoperire prin hedging, iar Barings nu era protejata impotriva expunerii uriase la care o angajase traderul.


Redresarea pe care miza Leeson nu s-a produs. In decurs de trei luni, Leeson a cumparat peste 20.000 de contracte futures, in valoare de circa 180.000 de dolari fiecare (136.243 de euro), intr-o incercare zadarnica de a misca piata. Circa trei sferturi din pierderea de 1,3 miliarde de dolari pe care a provocat-o bancii Barings a provenit din aceste contracte.


Cand conducerea Barings a descoperit, in sfarsit, amploarea pierderilor, a informat Banca Angliei ca Barings era falimentara.


Cu doua zile inainte de a implini 28 de ani, Nicholas William Leeson a disparut din Singapore, lasand pe birou un bilet scris in graba: "Imi pare rau".
andrei.chirileasa@zf.ro ; ioana.leaua@zf.ro