Business Internaţional

Nou director executiv la Fiat

02.06.2004, 00:00 16

Gigantul italian Fiat astepta ieri numirea oficiala a lui Sergio Marchionne in functia de director executiv. Marchionne va fi al cincilea director executiv al companiei italiene din ultimii doi ani.
Marchionne, in varsta de 52 de ani, il va inlocui pe Giuseppe Morchio, care a demisionat duminica, dupa ce oferta sa de a deveni noul presedinte al Fiat a fost respinsa de familia Agnelli, fondatoarea celui mai mare grup industrial din Italia si principalul sau actionar.
A doua zi dupa funeraliile presedintelui Umberto Agnelli, familia l-a ales pentru functia de presedinte pe Luca Cordero di Montezemolo, un vechi prieten, cel care a redresat divizia de masini sport a gigantului italian, Ferrari.
Marchionne este in prezent directorul executiv al SGS, o companie elvetiana ale carei venituri anuale se cifreaza la 2,45 miliarde franci elvetieni (1,96 miliarde dolari americani), specializata in inspectarea si testarea bunurilor comercializate in scopul protejarii sanatatii si al verificarii respectarii reglementarilor in vigoare.
Inainte de a se alatura SGS in 2002, Marchionne a supravegheat cu succes  restructurarea grupului elvetian din industria chimica Lonza. Numirea lui are rolul de a linisti investitorii cu privire la o eventuala lipsa de continuitate datorata plecarii neasteptate a lui Morchio.
Actiunile Fiat au scazut cu trei procente luni, la inceputul zilei de tranzactionare, dar au incheiat ziua cu o scadere de numai 1%, dupa ce s-a raspandit zvonul numirii lui Marchionne.
Marchionne face parte din consiliul Fiat de un an si este bine cunoscut de familia Agnelli. SGS este detinuta in proportie de 23,8% de Worms%Cie, un grup industrial francez aflat sub controlul Ifil, compania de holding a aceleiasi familii.
Munca noului director executiv va fi mai grea la Fiat decat la Lonza sau SGS. Fiat a fost aproape de faliment in urma cu doi ani, dupa ce divizia sa Fiat Auto a inregistart pierderi de circa 3 miliarde euro (3,66 miliarde dolari) intre anii 2001 si 2003. In 2002 bancile creditoare au impus vanzari de active si au dispus inlaturarea directorului executiv Paolo Cantarella si a presedintelui Paolo Fresco.