Business Internaţional

Noul comisar european se va opune presiunilor

24.08.2004, 00:00 7



Comisarul desemnat al Uniunii Europene pe probleme de concurenta, Neelie Kroes sutine ca va lupta contra presiunilor venite din partea statelor membre din momentul in care isi va prelua functia, la 1 noiembrie 2004.



Sarcinile principale ale noului comisar vor fi de a instaura noile reglementari cu privire la fuziuni si carteluri in economia de 12.000 de mld. de dolari a celor 25 de state membre UE. Kroes s-ar putea sa intampine o rezistenta puternica din partea statelor membre, printre care Franta si Germania, care s-au declarat in favoarea relaxarii unor norme pentru a elimina companiile neprofitabile de pe piata si pentru a crea prin fuziuni "campioni" care sa domine pietele nationale, informeaza Bloomberg.



"Daca nu poti face fata acestei presiuni, nu ar trebui sa accepti o asemenea slujba" a declarat Kroes intr-un interviu televizat.



Kroes, 63 de ani, il va inlocui la carma Comisiei Concurentei pe Mario Monti, care a conferit functiei o importanta mondiala, prin decizia sa de a bloca preluarea Honeywell International Inc. de catre General Electric (tranzactie estimata la 47 mld. de dolari) si a impus sanctiuni record impotriva Microsoft Corp. Ambele decizii au fost atacate in instanta de catre cele doua companii.



Kroes a tinut un discurs la Bruxelles vineri, dupa prima sedinta a celor 25 de membrii ai Comisiei Europene, organul executiv al UE, care va fi condus de prim ministrul portughez Jose Manuel Durao Barroso. Ea a declarat ca va lucra la imbunatatirea relatiilor de colaborare si cu alte agentii antitrust, nu doar din SUA ci si din Asia si din alte colturi ale lumii.



Ea a mai afirmat ca este esentiala, pentru dezvoltarea economiei Europei, accelerarea implementarii operatiunii cunoscute sub numele "Procesul Lisabona", care urmareste sa introduca schimbari in piata si sa liberalizeze industriile controlate de stat.



"Vrem sa avem o competitie cat mai corecta in Europa - avem o nevoie stringenta in acest domeniu - si avem multe de facut" a incheiat Kroes.