Business Internaţional

Nu mai merita sa cauti noi rezerve de petrol si gaze

13.10.2004, 00:00 21

Cele mai mari companii petroliere ale lumii nu isi pot recupera banii investiti in explorare, in cautarea unor noi rezerve, sustine firma de consultanta in domeniul energetic Wood Mackenzie, citata de Financial Times.
Potrivit raportului publicat de firma de consultanta, valoarea comerciala a rezervelor de petrol si gaze descoperitein ultimii trei ani de catre cele mai mari zece grupuri petroliere cotate le bursa este cu mult sub cheltuielile facute pentru explorare.
Companiile cheltuiesc sume record pe dezvoltarea campurilor petrolifere cunoscute din regiuni precum Golful Mexic (SUA), Africa de Vest si Marea Caspica, zone care ar trebui sa garanteze cresterea productiei pana in 2008.
Royal Dutch/Shell a anuntat luna trecuta ca va majora nivelul anual al cheltuielilor cu explorarea la 1,5 miliarde dolari (circa 1,2 miliarde euro), de la o medie anuala de 1,2 miliarde dolari, calculata pe cinci ani, in incercarea de a da un impuls productiei de petrol si de a se reface dupa scandalul rezervelor supraevaluate. Si British Petroleum planifica de ceva timp un nou avant al activitatii sale de explorare, dupa o perioada in care se concentrase asupra activitatii de dezvoltare a rezervelor existente.
Potrivit datelor oferite de Wood Mackenzie, primele 10 companii petroliere au cheltuit anul trecut, cumulat, circa 8 miliarde dolari pe explorare, dar descoperirile comerciale au o valoare actualizata neta de mai putin de 4 miliarde dolari.
In anii 2001-2003, numarul rezervele descoperite de cele mai mari zece grupuri din industrie a cunoscut o scadere, dupa descoperirea, in 2000, a vastului camp petrolifer Kashagan, in Kazakhstan.
Firma de consultanta care a intocmit raportul se asteapta ca productia totala a companiilor sa creasca anual cu 3,5% de acum pana in 2008, sustinuta de cheltuielile de dezvoltare facute pentru campurile existente de petrol si gaze, care au cunoscut un salt semnificativ, de la 34,6 miliarde dolari in 1998, la nivelul record de 49,5 miliarde dolari in 2003. In cursul aceleiasi perioade, cheltuielile cu explorarea au scazut de la 11 miliarde la 8 miliarde dolari, pe masura ce disciplina in materie de capital a devenit un factor determinant, in urma unei perioade de preturi reduse la petrol.
Plummer este de parere ca desi "companiile au reactionat incet", cheltuielile cu explorarea vor creste probabil, impulsionate de preturile ridicate ale petrolului. Unele constrangeri "vor continua sa influenteze performanta activitatii de explorare, din care cea mai importanta este accesul la posibilitati materiale".



Petrolul a sarit si de 54$
Pretul petrolului si-a continuat ieri pentru a sasea zi consecutiv trendul ascendent, in urma declaratiei facute de Agentia Internationala pentru Energie, potrivit careia, in acest an, cererea creste intr-un ritm mai rapid decat se preconiza, relateaza Bloomberg.
In raportul lunar al Agentiei se arata ca cererea mondiala va spori cu 2,71 milioane barili pe zi, pana la 82,4 milioane barili pe zi in 2004. Avantul cererii nu se va diminua pana anul viitor, cand preturile mari vor exercita un efect restrictiv.
Titeiul se tranzactiona ieri la bursa din New York la pretul de 54,2 dolari barilul. ioana.leaua@zf.ro