Business Internaţional

O a doua criza financiara risca sa izbucneasca in Est din cauza dezordinii din sectorul bancar

15.09.2009, 16:22 33

Revenirea din recesiune a Europei de Est ramane inca sub semnulriscului din cauza amenintarii unei noi crize financiare ceplaneaza asupra regiunii. O noua perioada tulbure este favorizatade lipsa de transparenta din sectorul bancar care reduce nivelulincrederii in interiorul sistemului si mentine paralizat procesulde creditare, potrivit economistului-sef al Bancii Europene deReconstructie si Dezvoltare (BERD), Erik Berglof, scrieBloomberg.

Sistemul bancar al Europei de Est "nu este la adapost" si "incamai exista posibilitatea" ca regiunea sa fie victima unei crizefinanciare, a mai adaugat Berglof.

A doua criza financiara bate la usa

Institutia de credit a pus la punct proiecte menite sa sprijinestatele foste membre ale URSS dupa incheierea Razboiului Rece.

Eforturile BERD s-au alaturat si eforturilor internationale de alimita impactul crizei financiare asupra Europei de Est, incercandsa convinga bancile vestice sa isi mentina investitiile in regiunesi sa contribuie la completarea unui deficit de finantare estimatla 200 de miliarde de dolari (137,6 mld. euro). Evitarea celei de-adoua crize financiare in regiune este "elementul cheie" alprocesului de iesire din criza, a spus Berglof.

"Exista unele indicii potrivit carora cererea in Europa de Vestisi va reveni, iar Estul va beneficia de pe urma evolutieipozitive, insa cea mai mare amenintare este ca starea de sanatate asistemului financiar se deterioreaza din nou", a spus el.

Din ce in mai multe persoane se tem ca rezultatele eforturilorinternationale intreprinse pentru insanatosirea sistemuluifinanciar intarzie sa apara.

Joseph Stiglitz, economistul castigator al premiului Nobelpentru economie, a declarat la inceputul acestei saptamani ca atatin Statele Unite, cat si in alte tari problemele sistemelor bancare"sunt mai grave decat inainte de izbucnirea crizei, in 2007".

BERD si-a concentrat atentia asupra a 12 banci mamavest-europene pe care le considera a fi "importante" pentruregiune, precum grupul italian UniCredit si banca franceza SociétéGénérale.

Un rol important pentru Europa Centrala si de Est il prezinta siunele banci locale mari, precum Parex Banka din Letonia si OTP Bankdin Ungaria.

Sistemul macinat de lipsa de incredere

"Exista multe intrebari legate de portofoliile bancilorvest-europene, iar multe dintre incertitudini au legatura cuinvestitiile din Europa de Est", a declarat Berglof. "Daca bancilenu isi acorda incredere reciproca, piata interbancara nufunctioneaza, iar portile creditarii catre clienti raman inchise.Cand exista presiuni in interiorul acestor banci, este de asteptatca ele sa inceapa sa se retraga de la periferie. Aceste temeri suntsimilare celor din primavara."

Comisia Europeana a avertizat in luna iunie ca creditoriisuedezi prezenti in Letonia, Swedbank si SEB, ar putea sa cearadiviziilor baltice sa isi achite datoriile. Aceasta cerintaameninta sa reduca eficacitatea planului international menit saimpiedice statul sa intre in incapacitate de plata.

Bancile au negat posibilitatea punerii in scena a acestuiscenariu la acel moment, iar Comisia si FMI au anuntat recent cabancile si-au "reintarit" angajamentul fata de Letonia in lunaseptembrie.

Testele de stres anima creditareainterbancara

Bancile europene vor fi supuse unor teste de stres mairiguroase, rezultatele urmand a fi facute publice, potrivit luiBerglof. Bancile isi vor acorda astfel mai multa increderereciproca, iar procesul de creditare interbanca va fi incurajat inregiune, mai spune el. Testele de stres ar trebui sa implice"masuri de capitalizare menite sa solutioneze problema activelortoxice si procese de restructurare pentru institutiile financiareneviabile", a anuntat FMI.

"Rezultatele testelor de stres practicate in interiorul UniuniiEuropene trebuie facute publice, iar daca exista probleme, acesteatrebuie solutionate", a spus Berglof. "Acest lucru trebuie sa aibaloc in urmatoarele luni. Prioritatea numarul unu acum este saexiste mai multa transparenta in ceea ce priveste situatia bancilorvest-europene si a unitatilor acestora din Est daca acesteaexista."

BERD este asteptata sa revizuiasca in sens pozitiv previziunilede crestere pentru 2010 pentru cele 30 de economii pe care leurmareste in luna octombrie, cand urmeaza sa publice previziunileregionale, a spus Berglof. In mai, banca a estimat pentrueconomiile din Europa Centrala si de Est o crestere de 1,4% anulviitor, dupa ce in acest an se vor contracta cu peste 5%.

Piata din Romania este dominata de straini

Sistemul bancar din Romania nu a fost ferit de criza financiara,principalul sau dezavantaj fiind ca aproximativ 88% din piata estedetinuta de banci straine. In topul celor mai mari zece banci dinRomania exista doar doua banci romanesti (CEC si BancaTransilvania). CEC, grup controlat de stat, a urcat in primulsemestru al acestui an pe pozitia a saptea, de pe locul noua lasfarsitul anului trecut, cu o cota de piata de 5,5%. Cel mai binepozitionata banca romaneasca in top este Banca Transilvania,situata la jumatatea clasamentului, pe locul cinci. Primele patrupozitii sunt detinute in continuare de banci straine, precum BCR(cota de piata de 20,4%), detinuta de grupul austriac Erste, BRD(15%), membra a grupului francez SocGen, Volksbank siRaiffeisen.