Business Internaţional

O data cu economia, creste si principala banca din Slovacia

22.11.2004, 00:00 41



Avantul economic tarziu pe care l-a cunoscut Slovacia a constituit un impuls pentru cea mai mare banca din tara, scrie Financial Times.



Pentru Slovenska Sporitelna, controlata majoritar de Erste Bank (Austria), activitatea de retail banking s-a dublat in ultimele 18 luni si se asteapta o noua dublare in urmatorii doi ani. "Expansiunea economica a fost buna pentru afaceri", a declarat Regina Ovesny-Straka, CEO al bancii slovace, care are 2,5 milioane de clienti persoane fizice- jumatate din populatia tarii de 5 milioane de locuitori. "Pe masura ce economia va creste in continuare, ne asteptam ca acest trend sa se traduca intr-o sporire a afacerilor", a spus Ovesny-Straka. Profitul net al Slovenka Sporitelna pe 2003 a ajuns la 68,2 milioane euro, fata de 38,42 milioane euro in 2002. Profitul net al bancii pe primele noua luni ale anului curent s-a cifrat la 73,64 milioane euro, in crestere cu 10% fata de anul trecut.



Boom-ul creditelor, in principal a celor acordate intreprinderilor mici sau a celor de consum, corespunde unei tendinte asemanatoare care s-a manifestat in Republica Ceha, Ungaria si alte state din Europa Centrala si de Est, in ultimii cativa ani. Dar in Slovacia, beneficiile acestui boom al creditelor au inceput sa se vada tarziu, tara recuperand abia acum diferenta fata de vecini. Aceasta dupa ce Slovacia a trecut printr-o perioada de performante economice slabe sub conducerea premierului Vladimir Meciar, care a cautat ajutor financiar mai mult din partea Rusiei.



De la alegerea lui Mikulas Dzurinda in functia de prim-ministru, in 1998, economia Slovaciei a fost impulsionata de investitiile straine din Occident. Produsul intern brut al Slovaciei a crescut intr-un ritm de 5,4% in prima jumatate a lui 2004, fata de 1,5%, in 1999. Aceasta a determinat majorarea salariilor si diminuarea ratei inflatiei si a ratelor de dobanda.



Fosta banca de economii aflata sub controlul statului in perioada comunista, Slovenska Sporitelna a avut o pozitie care i-a permis sa profite de pe urma cresterii economice, cum s-a intamplat si cu alte banci foste monopoluri de stat din tarile invecinate. Erste Bank- care a achizitionat un procent de 67,2% din banca slovaca in 2001, pentru 317 milioane euro, iar in prezent controleaza 80% din capitalul institutiei financiare (ceea ce inseamna o investitie totala de 403 milioane euro)- s-a extins agresiv in Europa Centrala si in zona balcanica in ultimii cinci ani, pe piata de retail banking.



In 2003, 54% din profitul net inregistrat de Erste, in valoare de 353 milioane euro, a provenit din afara Austriei. Grupul austriac controleaza in prezent banci in Cehia, Ungaria si Croatia si cauta noi oportunitati de extindere in Romania.



Slovenska Sporitelna are peste 340 de sucursale in Slovacia si este cea mai mare banca din aceasta tara, avand in luna iunie active in valoare de 5,75 miliarde euro (226 miliarde coroane slovace), ceea ce inseamna o cota de piata de aproape 22%.



Cocurenta o reprezinta, printre altii, VUB AS, divizie a bancii italiene Banca Intesa.



Slovenska Sporitelna se confrunta cu provocari care sunt obisnuite pentru bancile care au iesit din era comunista, cand "serviciile de calitate nu erau asteptate, cerute sau oferite", dupa cum a spus un analist londonez care nu a dorit sa fie mentionat. "Cea mai mare provocare pe care o au in fata multe banci din regiune este aceea de a motiva si stimula personalul sa trateze clientul ca un aspect important al activitatii lor. Nu este deloc usor si poate dura cateva generatii pana sa poata fi schimbata o astfel de mentalitate", a declarat aceeasi sursa.



Potrivit directorului executiv al Slovenka Sporitelna, istoria bancii inseamna atat avantaje, cat si dezavantaje. "Aceasta banca are o traditie de decenii si deci lumea are incredere in ea. Dar trebuie sa se orienteze mai mult catre clienti si sa devina mai moderna", a declarat Ovesny-Straka, in varsta de 45 de ani.



Pentru ea, acest lucru a insemnat, printre altele, sa cucereasca personalul si clientela invatand sa vorbeasca fluent slovaca, limba rar vorbita de directorii altor companii cu capital strain din aceasta tara. In timpul unui interviu recent la sediul bancii din Bratislava, ea a trecut de la engleza la slovaca si apoi la germana, pentru a raspunde diferitelor intrebari ale angajatilor.



"Nu are nici un rost sa conduci o banca din mijlocul Slovaciei si sa trebuiasca sa te bazezi pe un translator", a declarat Ovesny-Straka, care a mai spus ca este singura femeie care conduce o banca in aceasta regiune. "Trebuie sa intri in contact cu oamenii, mai ales cand incerci sa schimbi o mentalitate. Nu este un proces usor, dar daca intri in contact cu ei, oamenii sunt mai dispusi sa-ti ofere o sansa".



Cand Ovesny-Straka, fost presedinte al Bank Austria Creditanstalt, a preluat conducerea la Slovenska Sporitelna in 2001, s-a concentrat pe fluidizarea operatiunilor si reducerea costurilor. Personalul a fost redus cu aproape 19%, pana la 5.200 de angajati. "Daca vom gasi o modalitate de a centraliza operatiunile fara a reduce eficienta, atunci vom putea diminua in continuare numarul angajatilor", a declarat ea, fara a da mai multe detalii.



Potrivit analistilor, cresterea creditelor acordate de banca ar trebui sa duca la profituri considerabil sporite in urmatorii patru sau cinci ani. De la sfarsitul lunii septembrie, imprumuturile acordate de banca pe segmentul de retail erau cu aproape 39% mai mari decat in anul anterior, atigand valoarea de 0,621 miliarde euro (24,4 miliarde coroane). Potrivit estimarilor Reginei Ovesny-Straka, creditele acordate intreprinderilor mici si mijlocii vor creste cu 15-20% pe an in urmatorii cativa ani.



Pe masura ce venitul va creste si consumatorii se vor obisnui sa traiasca cu datorii, Ovesny-Straka preconizeaza ca sectorul de credite ipotecare, relativ nou in Slovacia, va cunoaste o crestere puternica. La sfarsitul lunii septembrie, portofoliul de credite ipotecare al Slovenska Sporitelna era cu 14% mai mare decat cel din aceeasi perioada a anului precedent.
ioana.leaua@zf.ro