Business Internaţional

O noua oferta pentru preluarea Nymex

20.07.2005, 18:29 12

Bursa de marfuri din New York (Nymex), cea mai mare piata energetica din lume, ar putea beneficia de o noua oferta pentru preluarea unui pachet din actiunile companiei, conform informatiilor furnizate de trei membri ai bursei si preluate de Bloomberg.

Firma cumparatoare, General Atlantic, analizeaza situatia financiara a bursei, urmand sa faca o oferta care va concura propunerea de preluare lansata in aprilie de companiile de investitii Blackstone Group si Battery Ventures. General Atlantic este cel mai mare actionar al companiei Archipelago Holdings, care a acceptat sa fuzioneze cu Bursa de Valori din New York (NYSE).

Nymex analizeaza mai multe posibilitati de modificare a structurii proprietarilor ca raspuns la actiunile concurentilor, Intercontinental Exchange, companie ce detine Bursa Internationala de Petrol din Londra, incercand sa stranga aproximativ 115 milioane de dolari (95,3 milioane de euro) printr-o oferta publica initiala.

In decembrie 2002, Bursa de Marfuri din Chicago s-a transformat in companie deschisa, de atunci valoarea ei de piata crescand de opt ori. In prezent, proprietatea Nymex este impartita intre 816 membri.

"La nivel mondial, traversam o perioada de cresteri accentuate ale tranzactiilor cu derivative si exista o multime de lichiditati care cauta o metoda de a profita de aceasta crestere. In domeniul derivativelor, cel mai mare potential de crestere il are, probabil, sectorul energetic", a spus Craig Pirrong, profesor de finante la Universitatea din Houston.

Pe platforma Nymex s-au tranzactionat un numar record de contracte futures pe parcursul sedintei din 15 iulie.

In aceste conditii, bursa si-a dublat profitul primului trimestru pe fondul cresterii pretului petrolului pana la maxime istorice. Unul dintre membri si-a vandut drepturile pe 24 iunie, incasand 2,5 milioane de dolari (2,1 milioane de euro), o suma record ce evalueaza Nymex la peste 2 miliarde de dolari (1,66 miliarde de euro).

Blackstone si Battery au incheiat etapa de analiza a situatiei financiare a Nymex si, saptamana trecuta, si-au majorat oferta cu 20%, pana la 200 de milioane de dolari (165,7 milioane de euro). stelian.vezentan@zf.ro