Business Internaţional

Obama îşi caută un nou consilier economic

Autor: Catalina Apostoiu

04.01.2011, 23:25 18

Un consilier de încredere cu experienţă directă în negocierilecu republicanii este văzut drept favorit pentru poziţia deconsilier pe probleme de politică economică al preşedinteluiamerican Barack Obama, potrivit unor surse democrate citate deagenţia de presă Thomson Reuters.

Potrivit surselor, Gene Sperling, un veteran al administraţieiClinton, a fost menţionat în ultimele săptămâni drept potenţialsuccesor al lui Larry Summers, care părăseşte poziţia de directoral Consiliului Economic Naţional (NEC). Sperling este văzut cuşanse de a-i devansa pe ceilalţi candidaţi, bancherul de investiţiiRoger Altman şi preşedintele Universităţii Yale Richard Levin.

De asemenea, Obama l-ar putea contacta pe William Daley,executiv în cadrul JP Morgan Chase, pentru o poziţie în cadrulCasei Albe, posibil cea de secretar general.

Gene Sperling, 52 de ani, consilier al secretarului TrezorerieiTimothy Geithner, este un politician cu experienţă şi specialisteconomic. "Preşedintele analizează mai mulţi candidaţi şi nu a luato decizie, nici nu a oferit vreo poziţie", a declarat Jen Psaki,director de comunicare al Casei Albe.

Unii democraţi-liberali consideră că Sperling este prea apropiatde Wall Street din cauza activităţii de consultant.

Născut în Ann Arbor, Michigan, Sperling a absolvit University ofMinnesota şi Yale Law School şi a urmat Wharton Business School. Afost numit director NEC în decembrie 1996, coordonând politicaeconomică într-o perioadă marcată de conflicte bugetare şi un boomeconomic.