Business Internaţional

Obama zguduie din temelii Wall Street-ul, insa efectele masurilor sale sunt incerte

Obama zguduie din temelii Wall Street-ul, insa efectele masurilor sale sunt incerte
24.01.2010, 23:05 30

La un an de la instalarea in functie, dupa ce a primit o seriede critici pentru ca nu s-a ridicat la nivelul asteptarilor,presedintele american Barack Obama face o serie de propuneri ceameninta sa schimbe din temelii sistemul bancar. Succesulincercarii lui Obama de a reduce riscurile pe care si le asumabancile depinde insa de modul cum vor interveni organismele dereglementare, care vor trebui sa defineasca in mod clartranzactiile in nume propriu realizate de banci precum GoldmanSachs si JP Morgan Chase, scrie Bloomberg.

Goldman Sachs, care a obtinut cel putin 76% din veniturile pe2009 din tranzactii si investitii, primeste "cea mai mare parte" atranzactiilor de la clienti, potrivit directorului financiar, DavidViniar. Aproximativ 10% din veniturile bancii cu sediul la New Yorksunt obtinute din "tranzactii in nume propriu separate de celerealizate pentru clienti", a mai spus el.

Interzis la tranzactii in nume propriu

Planul de a reduce tranzactiile in nume propriu realizate debanci se afla printre propunerile lui Obama, despre care el a spusca vor intari sistemul financiar american, astfel incat sa se eviterepetarea crizei creditelor ce a stat la baza actualei crizemondiale. Tranzactiile in nume propriu reprezinta, potrivit unuireprezentant al administratiei, acele tranzactii ce nu suntrealizate in interesul clientilor. Organismele de reglementare voravea autoritatea sa ceara bancilor informatii despre anumitetranzactii, daca acestea sunt realizate in interesul clientilor,potrivit oficialului. Daca nu sunt realizate pentru client,organismele de reglementare ar putea cere bancilor sa renunte laacea pozitie pe bursa.

Bancilor li se va interzice de asemenea sa investeasca infonduri de hedging si in companii private.

O alta propunere a presedintelui american viza procesul decreditare. Se va incerca limitarea acestuia, astfel incat sa seevite un nou fenomen de tip bubble, potrivit Casei Albe.

O a doua parte a planului lui Obama se refera la marimeabancilor. Presedintele american propune extinderea limitei de 10%impusa in prezent doar in ceea ce priveste cota de piata adepozitelor si asupra altor pasive.

Scopul este limitarea concentrarii activitatii bancilor, fenomencare a luat amploare in ultimii 20 de ani, si a accelerat in timpulcrizei, cand bancile sanatoase au inceput sa cumpere banci aflatela un pas de faliment. Cei mai mari patru jucatori detin acum maibine de jumatate din activele industriei bancare americane.

Riscurile sistemice nu sunt eliminate

Exista unele voci care spun ca propunerile lui Obama, desi arputea sa il ajute sa castige popularitate si vor zgudui WallStreet-ul din temelii, nu vor avea un impact semnificativ asuprasigurantei sistemului financiar in ansamblul sau. Planul, care nuare toate detaliile puse la punct si care are nevoie de aprobareaCongresului, este vazut ca o masura potrivita de catre altispecialisti.

"Este un pas in directia corecta", a spus Henry Kaufman,presedintele firmei Henry Kaufman din New York.

Pericolul este insa ca aceste activitati riscante sa fietransferate catre institutii financiare non-bancare mari, iarsistemul in ansamblu sa nu aiba de castigat. Bancile ar putea deasemenea incerca sa compenseze pentru reducerea profitului pe careil obtineau din tranzactionarea in nume propriu si astfel sa ofereimprumuturi unor debitori neeligibili, precum dezvoltatoriiimobiliari. Aceasta turnura ar afecta plasa de siguranta astatului, a marturisit Martin Baily, fost economist la Casa Alba,acum economist la Brookings Institution din Washington.

Efectul asupra Europei

Nu doar bancile americane sunt dependente de aceste operatiuniriscante, care au contribuit la cresterea lor pana cand au devenitadevarati colosi ai sistemului. Si bancile europene se fac vinovatede aceleasi vicii, iar printre acestea se numara Credit Suisse,Deutsche Bank, BNP Paribas, Barclays, UBS, HSBC, si intr-o anumitamasura Royal Bank of Scotland.

Britanicii au iesit la inaintare si au spus ca planul lui Obamaeste in concordanta cu viziunile lor. Analistii cred insa cabancile europene vor fi mai putin afectate decat cele americane, inconditiile in care activitatile de private equity au fost mai putinvizibile la nivel european in ultima vreme, la fel ca siinvestitiile in fonduri de hedging. Si francezii au felicitatinitiativa americana, insa nu au exprimat clar intentia de a lecalca pe urme. In Europa diviziile de investitii nu au fostniciodata separate de cele comerciale ale bancilor.

Cadere pe burse in intreaga lume

  • Actiunile cotate la bursele europene si americane au pierdutsaptamana trecuta o parte din avansul inregistrat de la inceputulanului, dupa ce presedintele Barack Obama si-a anuntat intentia dea remodela industria bancara americana.
  • Indicele pan-european Dow Jones Stoxx 600 a pierdut 2,6%, panala 249,91 puncte, dar ramane in continuare cu 58% peste nivelulinregistrat in martie anului trecut.
  • Si indicele britanic FTSE 100 s-a redus cu 2,8%, in timp ce DAX(Germania) si CAC 40 (Franta) au suferit o corectie negativa de3,1%, respectiv 3,4%.
  • In Statele Unite, indicele Dow Jones a pierdut in ultimasedinta de tranzactionare de saptamana trecuta 216 puncte, pana la10.172,98 puncte, in timp ce Standard & Poor's 500 a coborat cu2%, la 1.091,76 puncte.
  • Indicele bursei electronice NASDAQ a scazut cu 2,6%, incheindsaptamana la 2205,29 puncte.

Paul Volcker, "creierul" masurilor luiObama

Paul Volcker, fostul presedinte al bancii centrale americane(Fed) in perioada 1979-1987 si actualul consilier pe problemeeconomice al Casei Albe, este "creierul" din spatele propunerilorinaintate de Barack Obama cu privire la transformarea sistemuluibancar american.

"Esenta argumentului meu se refera la ce (institutie bancara -n. red.) vom salva. Si nu vreau sa salvam ceva ce nu se incadreazain sistemul bancar comercial", a declarat Volcker. Desi initialviziunea sa cu impact pe termen lung pentru eliminareaactivitatilor bancare riscante a fost ignorata, fiind favorizatacea creionata de Trezorerie, Obama a inteles ca asa-numita"reglementare Volcker" este singura salvare a sistemului bancaramerican.

Joseph Stiglitz, laureat al Premiului Nobel pentru Economie, adeclarat despre Volcker ca este "renumit pentru modul in care atinut inflatia sub control in perioada in care a fost presedinte alFed" si ca a fost inlaturat din functie, intrucat administratiaReagan nu considera ca este potrivit pentru a promovadereglementarea.

Masurile propuse de Volcker amintesc de actul Glass-Steagall,adoptat dupa Marea Criza din anii '30, care a impus separareabancilor dupa tipul de activitati. Andreea Neferu

Punctele forte si punctele slabe aleplanului

Bile albe

  • Se va limita marimea bancilor, astfel disparand creditorii"prea mari pentru a fi lasati sa se prabuseasca".
  • Bancile nu vor mai putea cumpara si vinde active cu proprii lorbani, asa-numitele tranzactii in nume propriu.
  • Institutiile bancare nu vor mai putea investi in fonduri dehedging.

Bile negre

  • Bancile ar putea oferi credite debitorilor neeligibili pentru acompensa pierderile provocate de interzicerea tranzactiilor in numepropriu.
  • Activitatile riscante ar putea fi transferate catre institutiinon-bancare.
  • Planul nu va avea un impact major asupra sistemului bancar inansamblul sau.