Business Internaţional

OCED: Economia slovaca isi continua cresterea

06.06.2005, 18:45 11

Organizatia pentru Cooperare Economica si Dezvoltare (OCED) a anuntat ca economia slovaca este capabila sa-si mentina ritmul de crestere de pana acum, relateaza The Slovak Spectator.

OCED previzioneaza pentru anul acesta o crestere a economiei slovace cu 4,8 procente si cu 5,7 procente pentru 2006. "Cererea interna din prima jumatate a anului 2004 se va stabiliza si la fel si cresterea PIB si asteptam ca cresterea PIB sa se situeze intre 4 si 6 procente anul viitor", au declarat reprezentantii OCED.

Analistii financiari considera ca consumul din partea populatiei va impulsiona aceasta evolutie a economiei slovace. "O contributie importanta la cres-terea reala a PIB pe acest an o va avea cererea interna, si in special investitiile si consumul populatiei. In 2007-2008, un aport semnificativ la cresterea economica il va avea sporirea exporturilor si a productiei realizate de noile fabrici slovace", a declarat Martin Lenko, analist la VUB Bank. Cresterea consumului populatiei a explodat datorita unui numar mare de factori, din care majoritatea au intrat in actiune anul acesta, au spus analistii.

Evolutia pozitiva a consumului populatiei a fost determinata de un numar mare de factori. Factorul principal care a sustinut aceasta crestere este marirea salariilor. Majorarea reala a salariilor a fost de circa 7 procente in primul trimestru al acestui an si noi preconizam ca cresterea salariilor pe tot anul acesta va fi in jur de 5 procente, de doua ori mai mult decat cea inregistrata anul trecut.

Alti factori care au contribuit la accelerarea ritmului de crestere a consmului au fost scaderea ratei dobanzii si preferinta populatiei catre consum, in defavoarea economisirii", a spus Lenko.

Rata ridicata a somajului continua sa-i dezamageasca pe cei de la OCED. Organizatia nu preconizeaza o reducere a ratei somajului sub 17 procente pana in 2006. Nivelul somajului se situeaza la acest nivel pentru ca noile investitii, precum si reformele asupra pietei muncii inca nu au creat locuri de munca. Cu toate acestea, analistii sunt optimisti in legatura cu evolutia pietei muncii.

"Datele disponibile din primele patru luni ale anului sugereaza ca imbunatatirea situatiei pietei muncii va continua si anul acesta. Preconizam ca anul acesta economia va crea mai multe locuri de munca decat anul trecut", a spus Lenko.

OCED considera ca Slovacia va fi capabila sa intruneasca cerintele pentru adoptarea euro, daca continua sa aplice aceleasi masuri bugetare si fiscale ca pana acum.