Business Internaţional

Oferta de actiuni de 100 milioane de dolari la Praga

24.05.2004, 00:00 14



Producatorul ceh de medicamente Zentiva a anuntat, joi, ca va lansa o oferta publica initiala de actiuni in valoare de 100 milioane de dolari, in cadrul primei operatiuni de acest tip realizate la bursa din Praga in peste un deceniu.



Conform oficialilor Zentiva, firma spera sa listeze actiunile la Praga si certificate globale de depozit la Londra.



"Dorim sa utilizam incasarile pentru expansiunea in Europa Centrala si de Est si pentru restituirea unui imprumut contractat pentru cumpararea Slovakofarma", a declarat presedintele Zentiva, Jiri Michal.



Imprumutul trebuie returnat unui sindicat de banci format din ING, Citibank, Komercni Banka si Ceska Sporitelna, in termen de trei ani.



Dupa preluarea companiei slovace Slovakofarma, in 2003, Zentiva spera sa continue extinderea activitatilor in Europa de Est, Michal mentionand Polonia si Rusia ca tinte sigure ale companiei.



Legislatia confuza, administrarea corporatista insuficienta si interesul scazut al investitorilor au facut din bursa ceha ultimul loc in care vin companiile pentru a atrage lichiditati, ele preferand sa se adreseze bancilor si fondurilor de investitii.



Problema a devenit atat de acuta incat expertii spun ca bursa ceha, in forma sa actuala, ar putea chiar inceta sa mai existe din cauza lichiditatilor reduse.



In prezent, tranzactiile se axeaza asupra a sapte actiuni mai performante, iar valoarea zilnica a operatiunilor realizate la bursa a scazut cu mai mult de jumatate de la circa 50 milioane de dolari in 2000.