Business Internaţional

Ofertele "zero%" sunt pe cale de disparitie in Marea Britanie

03.11.2004, 00:00 16



Firmele britanice de pe piata cardurilor de credit pierd circa un miliard de lire sterline (1,44 miliarde euro) anual prin oferirea ratelor de dobanda reduse sau 0% pentru transferuri, in speranta ca vor atrage noi clienti, informeaza BBC News.



Potrivit fimei PricewaterhouseCoopers (PwC), companiile vor incepe, in consecinta, sa limiteze numarul unor astfel de oferte, si vor incerca sa-si pastreze clientii prin diminuarea ratelor standard ale dobanzii. Aceste reduceri se vor aplica doar clientilor cu risc scazut, profitabili pentru companie. Acestia isi utilizeaza mult cardurile, insa isi platesc intotdeauna la timp datoriile fata de banca si nu reprezinta un risc de credit.



PwC a aratat ca unii clienti se muta mereu de la o firma la alta, in cautarea ofertelor initiale, mai avantajoase.



"Emitentii de carduri au stimulat crearea unei categorii de clienti care se muta continuu de la o companie la alta, pentru a-si finanta datoriile la cost zero", a declarat Richard Thompson, partener la PwC.



In studiul realizat de PwC se arata ca noile reglementari intrate in vigoare in Marea Britanie, privind creditul de consum, ar putea face ca unele carduri sa para mai costisitoare decat inainte.



Aceasta deoarece, in conformitate cu noile reguli, emitentii de carduri nu au voie sa ofere rate ale dobanzii pentru care nu se califica cel putin 66% din clienti.



Astfel ca, sustine PwC, unele companii de carduri de credit ar putea fi fortate sa transfere solicitarile cu risc mai mare inspre alte produse, pentru a nu fi nevoite sa creasca rata dobanzii la produsele-cheie.



Firma de contabilitate si audit a mai adaugat ca piata cu risc sporit va fi una din sursele principale de crestere pentru companiile britanice de carduri de credit. Numarul adultilor britanici detinatori de carduri de credit va creste in urmatorii patru ani cu 3-4 milioane, sau 10%, estimeaza PwC.
ioana.leaua@zf.ro