Business Internaţional

OPEC vrea sa creasca productia, dar nu are de unde

14.09.2004, 00:00 10

Organizatia tarilor exportatoare de petrol, care pompeaza in prezent titei in cel mai rapid ritm din ultimii 25 de ani, nu dispune de prea multe resurse pentru a putea reduce pretul ridicat al petrolului, relateaza Bloomberg.
In consecinta, unii analisti preconizeaza ca pretul titeiului nu va scadea sub 40 de dolari barilul in cursul anului curent.
Ministrii OPEC, care produce aproximativ 40% din petrolul mondial, se intalnesc pentru a patra oara in acest an la Viena, pe data de 15 septembrie, pentru a discuta oportunitatea majorarii limitelor de productie si a tintei de pret. Potrivit estimarilor Bloomberg, OPEC nu isi respecta in prezent cota de productie, de 26 milioane barili pe zi, si a pompat luna trecuta cu 8,1 procente peste acest prag.
"Problema actuala este una pe care OPEC nu o poate rezolva", a declarat Leo Drollas, director executiv adjunct al Centrului pentru Studii despre Energia Globala, de la Londra. Drollas a mai afirmat ca nu se asteapta ca OPEC sa modifice cotele si preconizeaza ca petrolul se va tranzactiona, la New York, cu 41 sau 42 dolari barilul pana la sfarsitul anului. "Cererea este varibila cheie. OPEC nu mai poate vorbi de capacitate suplimentara de productie".
Pretul futures al titeiului a atins luna trecuta 49,40 dolari barilul la bursa din New York, pe fondul unei cresteri record a cererii si a amenintarilor la adresa producatorilor din Irak si din Rusia. Majorarea cererii a avut la baza economia chineza si americana.
Costul ridicat al energiei a fost unul dintre factorii care au franat cresterea economica in SUA, Europa si Japonia, pe cel de-al doilea trimestru.
Pretul de referinta al petrolului, stabilit de OPEC, a depasit tinta oficiala a grupului, de 22-28 dolari barilul, in ultimele noua luni. Presedintele OPEC, Purnomo Yusgiantoro, a declarat saptamana trecuta ca grupul a primit cel putin trei propuneri de majorare a limitelor de variatie a pretului oficial. El a mai adaugat ca membrii cartelului vor lua in considerare majorarea cotelor de productie, pentru a corespunde nivelului efectiv al ofertei. Iranul, al doilea producator dupa Arabia Saudita, s-ar putea opune. Ceilalti membri ai OPEC-ului sunt: Algeria, Indonezia, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Emiratele Arabe Unite si Venezuela.
Pretul titeiului a cunoscut o crestere rapida la New York si la Londra, pe masura ce uraganul Ivan se apropia de golful Mexic, sursa unei patrimi din productia americana totala de petrol si gaze naturale. Ieri, titeiul se tranzactiona la 43,03 dolari barilul la bursa in New York.
"OPEC va discuta doua lucruri: majorarea limitelor de variatie a pretului oficial al petrolului, probabil cu 5 dolari, si cresterea cotelor de productie, probabil cu un milion de barili pe zi", a declarat Adam Sieminski, de la Deutsche Bank, Londra, care apreciaza ca in acest trimestru petrolul va inregistra un pret mediu de 42,30 dolari barilul, iar in cel de-al patrulea trimestru, de 37 dolari per baril. "Nu cred ca are vreo importanta pentru situatia pretului pe termen scurt".
Conform calculelor Agentiei Internationale pentru Energie, OPEC dispune de o capacitate de productie suplimentara de 300.000 barili pe zi, mai putin de 1% din cererea globala, cu exceptia capacitatii care ar putea fi disponibila pentru o perioada scurta de timp. Marja ar putea sustine preturile, pe masura ce cererea se apropie de varful anual, in trimestrul urmator.
ioana.leaua@zf.ro