Business Internaţional

Optimismul revine la Munich Re

16.03.2005, 00:00 12


Munich Re, cea mai mare societate de reasigurari din lume, s-a declarat optimista in legatura cu anul 2005, dupa ce a anuntat profituri substantial mai consistente pe ultimul trimestru al anului trecut, relateaza Bloomberg.


Profitul net pe al patrulea trimestru din 2004 a ajuns la 306 mil. euro, de la 53 mil. euro, in aceeasi perioada a anului precedent. Cresterea a fost de peste 477% si a fost sustinuta, potrivit companiei, de vanzarea unui procent din actiunile detinute de Munich Re in capitalul societatii de asigurare Allianz, cea mai mare din Europa, tranzactie in urma careia reasiguratorul a castigat 565 mil. euro. Munich Re detine in prezent 9% din Allianz.


Profitul anual pe 2004 a fost de 1,83 miliarde de euro. In 2003, compania a incheiat anul financiar cu o pierdere de 434 mil. euro.


Actiunile reasiguratorului s-au apreciat cu 7,5 procente in ultimele 12 luni, iar compania a ajuns in prezent la o valoare de piata de 21,7 mld. euro.


"Suntem pe drumul cel bun in vederea atingerii unei profitabilitati sustinute", a comentat Nikolaus von Bomhard, CEO al Munich Re, rezultatele companiei pe 2004. "Sunt optimist in ceea ce priveste anul in curs", a mai declarat von Bomhard.


Munich Re a majorat preturile, nu a mai acceptat in reasigurare companii neprofitabile si a redus investitiile in firme germane, pentru a-si reveni de pe urma pierderii din 2003, prima pierdere inregistrata dupa cel de-al doilea razboi mondial. Potrivit companiei, primele de reasigurare, care au inregistrat o crestere continua in cei trei ani de dupa atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, nu vor cunoaste in acest an modificari notabile.


Venitul din prime va creste in 2005 pana la 38,5 mld. euro, fata de 38,1 mld. euro, potrivit estimarilor companiei. Rata combinata in reasigurare va scadea sub 97%, de la 98,9% anul trecut, a mai previzionat reasiguratorul. O rata combinata de mai putin de 100% semnifica faptul ca venitul din prime obtinut de un asigurator depaseste costurile si solicitarile de despagubire, societatea obtinand profit din activitatea de asigurare.


"Munich Re nu obtinea profit din activitatea sa principala, si acest fapt s-a schimbat complet", a declarat Lucio di Geronimo, analist la HVB.


Rata de rentabilitate financiara (ROE) a Munich Re va ajunge in acest an la circa 12%, fata de 9,4% in 2004.
ioana.leaua@zf.ro