Business Internaţional

Orice pentru preluarea Bursei de la Londra

04.01.2005, 00:00 14



Deutsche Boerse este gata sa faca orice compromis pentru a obtine castig de cauza in cursa pentru London Stock Exchange, si ar fi dispusa chiar sa vanda compania Clearstream, subsidiara prin care isi efectueaza decontarile, arata Financial Times.



Clearstream este considerata a fi principalul obstacol in calea unei eventuale preluari a bursei din Londra de catre operatorul bursei din Frankfurt.



Werner Seifert, directorul executiv al bursei germane, si Clara Furse, omologul sau de la LSE, se intalnesc joi pentru a continua discutiile. Deutsche Boerse ar putea incepe negocierile legate de pret si si-ar putea majora oferta cu peste 70 pence pe actiune, la peste 600 de pence, au declarat unii directori ai companiei germane.



"Seifert trebuie sa puna totul la bataie", a afirmat un membru al conducerii Deutsche Boerse. "Tranzactia are pentru el si pentru viitorul bursei in Europa o importanta de viata si de moarte", a spus aceeasi sursa.



Clara Furse se va intalni, tot in cursul acestei saptamani, si cu Jean-Francois Theodore, CEO al bursei pan-europene Euronext, in legatura cu oferta de preluare inaintata de compania cu sediul la Paris, care se ridica, potrivit unor pareri, la circa 580 pence pe actiune.



Analistii apreciaza ca, pe termen mediu, piata de capital europeana va fi controlata de viitorul proprietar al bursei londoneze.



Potrivit participantilor la negocierile LSE-Deutsche Boerse, subiectul pret nu a fost atins inca. LSE s-a concentrat pana acum pe determinarea bursei germane sa faca o serie de compromisuri referitoare la structura sa pe verticala, care implica tranzactionarea, compensarea si decontarea in cadrul aceluiasi grup. Bursa din Londra sustine ca utilizatorii sai ar avea de pierdut prin integrarea intr-o astfel de structura.



Declaratiile oficiale exclud o eventuala vanzare a agentului de decontare Clearstream. Neoficial, conducerea Deutsche Boerse recunoaste insa ca bursa va trebui sa admita compromisuri atat pe aceasta tema, cat si referitoare la alte aspecte de corporate governance, pentru a putea achizitiona London Stock Exchange. O sursa a recunoscut chiar ca varianta unei vanzari a Clearstream a fost discutata.



Cu toate ca Deutsche Boerse a promis mentinerea aranjamentelor contractuale cu Casa de Compensari din Londra, oficialii companiei germane insista ca trebuie sa aiba in viitor libertatea de a transfera procesele de compensare ale LSE catre alti furnizori, care nu trebuie sa includa neaparat Clearstream, companie a carei performante recente nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor.



Singurul obstacol ramas in calea fuziunii ar fi, se pare, viitorul sediu central al grupului, care ar trebui, din motive fiscale, sa ramana la Frankfurt, potrivit conducerii Deutsche Boerse.



Unii analisti sunt insa de parere ca bursa rezultata va fi condusa oricum, de facto, din capitala britanica, locatie pe placul directorului executiv al bursei din Frankfurt.



Seifert a incercat pana acum sa-si tempereze stilul agresiv de negociere, dar multi sunt de parere ca rabdarea sa va ajunge in curand la limita, iar CEO-ul german va trece la o oferta ostila de cumparare.
ioana.leaua@zf.ro