Business Internaţional

Parlamentul European voteaza pentru deschiderea pietei serviciilor

17.11.2006, 17:13 11

Parlamentul European a aprobat recent o lege menita a deschide vasta piata de servicii a Uniunii Europene in fata competitiei cross-border, categorii profesionale variate, de la avocati la strungari, putand sa-si desfasoare activitatea in afara granitelor pietelor lor nationale, scrie International Herald Tribune.
La inceput, unele state membre ale Uniunii Europene s-au opus acestei legi, temandu-se de competitia venita din partea tarilor cu costuri mai scazute legate de forta de munca. Pana la urma, insa, o versiune a acestei legi a fost aprobata in luna mai, iar acum Parlamentul European a decis sa sprijine si el legea.
Parlamentul European a adus mai multe amendamente legii in luna februarie, excluzand o serie de servicii. In urma negocierilor aprinse dintre Parlamentul European, Comisia Europeana si guverne, au fost excluse servicii cum ar fi cele de sa-natate, securitate, broadcasting, jo-curi de noroc, servicii financiare, servicii de transport si comunicatii. De asemenea, legislatia nu va afecta reglementarile aflate in vigoare pe fiecare piata nationala a muncii, incluzandu-le pe cele privitoare la numarul maxim de ore de lucru, salariile minime si dreptul la greva.
In acelasi timp, Parlamentul a eliminat controversatul principiu al "tarii de origine", care ar fi permis companiilor sa-si desfasoare activitatile in alte state membre dupa reglementarile aflate in vigoare in tara lor de origine. Parlamentul a luat aceasta decizie in urma protestelor venite din partea unor tari ca Franta si Germania.
Multe tari vest-europene se temeau ca un astfel de principiu ar fi permis companiilor est-europene cu un nivel mai scazut al salariilor sa puna in pericol pozitia tarilor vecine cu costuri mai ridicate legate de forta de munca.
In fata protestelor, legislatorii europeni au realizat un proiect de lege care deschide sectorul serviciilor permitand in acelasi timp statelor membre cu reglementari mai rigide in ceea ce priveste forta de munca sa se protejeze in fata companiilor provenind de pe pietele mai putin scumpe.
Totusi, noua lege va inlesni circulatia fortei de munca peste granite, incluzand in acelasi timp avertismente importante. Guvernele vor fi obligate sa creeze un fel de centre administrative, astfel incat companiile sa nu fie nevoite sa se descurce singure cu birocratia locala, un obstacol in calea comertului cross-border in trecut.
Astfel, de exemplu, un cosar portughez care lucreaza in Franta nu va mai fi nevoit sa deschida un birou in aceasta tara sau sa se inregistreze in cadrul unei asociatii profesionale locale. El va putea oferi aceleasi servicii pe care le ofera pe piata sa locala. Noua legislatie il obliga totusi pe acesta sa plateasca oricarui angajat un salariu in concordanta cu normele locale si sa nu ceara eventualilor angajati sa lucreze mai multe ore decat este permis in Franta.
Ministrii tarilor membre sunt asteptati sa-si exprime acordul final cu privire la aceasta directiva in luna decembrie, aceasta putand intra in vigoare in anul 2010.
Noua reglementare este considerata de oficialii UE drept una dintre cele mai importante legi aprobate in ultimul deceniu, fiind menita sa promoveze competitia si dezvoltarea sectorului de servicii.
Sectorul de servicii reprezinta doua treimi din PIB-ul blocului alcatuit din 25 de state, devenind un factor din ce in ce mai important in ceea ce priveste competitivitatea acestuia. In acelasi timp, sectorul reprezinta 70% din numarul locurilor de munca generate in UE, iar sustinatorii noii directive spun ca aceasta ar putea duce la crearea a 600.000 de noi locuri de munca, putand contribui cu 30 de miliarde de euro la PIB-ul blocului. Totusi, analistii si legislatorii avertizeaza ca este posibil ca noua lege sa nu fie atat de benefica pe cat se spera, directiva initiala a Comisiei Europene, cunoscuta ca Directiva Bolkenstein, dupa comisarul olandez care a gandit-o, sau cateodata directiva Frankenstein, fiind "diluata" pe parcursul a trei ani de negocieri stranse. "Directiva liberalizeaza poate jumatate din piata," spune Graham Watson, presedinte al grupului liberal-democrat din cadrul Parlamentului European. "Insa jumatate este mai bine decat nimic," adauga acesta.
Unice, grupul de lobby al angajatorilor europeni, a aratat ca legislatia a devenit atat de trunchiata, incat aceasta nu va avea o contributie semnificativa in ceea ce priveste impulsionarea economiilor europene si crearea de noi locuri de munca.