Business Internaţional

Partea ignorată a crizei: municipalităţile se asfixiază pentru că nu mai au bani

Partea ignorată a crizei: municipalităţile se asfixiază pentru că nu mai au bani

Spania se poate aşteapta la un nou val de proteste, pentru că municipalităţile rămase fără bani nu mai pot plăti salariile angajaţilor

14.07.2010, 23:13 17

Marea majoritate a municipalităţilor din Andaluzia sunt dejavictimele crizei - intrând în insolvenţă sau trăind de la o zi laalta. Mai mult de 400 dintre cele 8.000 de consilii din Spania auîncetat să îşi mai plătească facturile la electricitate, apă şitelefon, potrivit cotidianului spaniol El Economista, scrie TheTelegraph.
"Sunt extrem de ruşinat pentru că ştiu că nu voi putea să plătescsalariile angajaţilor. Aceştia au ipoteci, au copii. Ce ar trebuisă fac?", a spus Jesus Manuel Ampero, primarul localităţiiCenicientos de lângă Madrid.

Riscul de faliment naţional este mic, dar criza emare
"Nu am putut să plătim salariile pe luna iunie. Nici eu, nicimembrii consiliului nu am primit nimic de doi ani. Am suferit douăinfarcturi. Sănătatea mea e şubredă. Nu pot găsi o soluţie, deaceea nu îmi mai rămâne decât să îmi dau demisia", a spusAmpero.
Federaţia autorităţilor regionale din Spania a anunţat că acesteconsilii se îndreaptă cu paşi repezi spre o "asfixiere" lentă, încondiţiile în care multe dintre ele nu vor avea bani să plăteascăsalariile luna viitoare. Pedro Arahuetes, primarul oraşului Segoviaşi şeful comitetului de finanţe al federaţiei, a declarat pentruThe Daily Telegraph că autorităţile locale au pierdut circa 30% dinveniturile din impozite din cauza crizei de pe pieţele imobiliarăşi de construcţii, iar alte 20% din pierderi sunt cauzate de lipsabanilor ce veneau de la Madrid, care au fost tăiaţi din cauzamăsurilor anticriză.
Federaţia a cerut moratoriu pe datorii până în 2012 de la guvernulcentral, care la rândul său reduce salariile angajaţilor cu 5%pentru a-şi asigura susţinerea UE şi a unui pachet salvator în cazde nevoie.
Datoriile consiliilor reprezintă doar 3% din PIB-ul Spaniei, astfelriscul de faliment naţional este mic. Principala temere este denatură politică, în condiţiile în care Spania se chinuie să punăcapăt crizei economice. Potrivit ultimelor estimări ale ConsiliuluiEconomic, PIB-ul se va contracta cu 0,8% în acest an, iar anulviitor creşterea economică va fi nulă. Rata şomajului se află dejala 19,9%, iar una din învăţăturile Marii Recesiuni din anii '30este că dacă o criză durează mai mult de doi ani există pericolulapariţiei de tensiuni sociale.

Analiştii au opinii divergente privindSpania
Analiştii avansează previziuni diferite pentru Spania. Băncile cugreutate pe Wall Street Goldman Sachs şi Morgan Stanley anunţă căeconomia dă semne că îşi revine. Emisiunea de obligaţiuni desăptămâna trecută, evaluată la 6 mld. euro, a atras ofertenumeroase de la investitorii asiatici, inclusiv de la SAFE,administraţia de stat care gestionează rezervele valutare aleChinei.
Cu toate acestea, Royal Bank of Scotland a avertizat în ultimul săuraport - Test de stres pentru Spania - că situaţia statului s-arputea caracteriza prin "echilibru instabil" , iar Spania ar puteafi nevoită să se bazeze pe finanţare pe termen scurt de la BancaCentrală Europeană pentru a-şi rostogoli datoriile.
RBS a mai spus că băncile spaniole au nevoie să strângă 50 mld.euro pentru a ţine piept crizei dacă testele ce le sunt aplicate auun grad scăzut de dificultate, însă dacă condiţiile luate în calculsunt dure, suma necesară va fi de 90 mld. euro.
Autorităţile de la Madrid s-ar putea vedea nevoite să apeleze lafacilitatea financiară creată de UE. Jacques Cailloux, autorulraportului RBS, a spus că orice ajutor ar trebui să fie disponibilimediat şi nu ar trebui condiţionat. Spania a devenit una dintreverigile slabe ale Bătrânului Continent. Deficitul bugetar este altreilea cel mai mare din UE, de 11,2% din PIB, iar rata şomajuluieste depăşită doar de cea din Letonia.

Statele americane sunt cu finanţele lapământ
Illinois are facturi neplătite în valoare de 5 mld. dolari (4 mld.euro). Administraţia statului Washington şi-a închis o parte dinbirourile locale. California, al cărei guvernator este actorulArnold Schwarzenegger (foto), ar putea reduce salariile a 200.000de angajaţi până la nivelul salariului minim, scrie Bloomberg.Minnesota întârzie pentru al doilea an rambursările de taxe. Încondiţiile în care bugetele fiscale pentru 2011 au intrat învigoare la 1 iulie, autorităţile locale şi federale, care seconfruntă cu scăderi de venituri din cauza contractării economiei,îşi îndeplinesc obligaţiile legale necesare pentru a-şi echilibrabilanţurile contabile. Astfel, ele reduc costurile şi majoreazătaxele pentru a proteja o serie de persoane cheie: deţinătorii deobligaţiuni municipale în valoare de 2.800 mld. dolari (2.225 mld.euro).